anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Älggryta

Äntligen fredag!

Puh, vilken jobbig vecka det har varit. Mycket att göra på jobbet och ganska långa dagar. Efter en tuff arbetsvecka är det extra skönt med helg. Idag tar vi bilen ner till sommarstugan för att träffa min mormor och bara koppla av. Det är jag och mina föräldrar, och alla har vi jobbat hela veckan och behöver en paus från all stress. Det går att slappna av på ett helt annat sätt i sommarstugan än på något annat ställe. Även om det inte är väder för att bada i havet är det en helt annan miljö och en speciell semesterkänsla som infinner sig när vi är där.

Eftersom det är fredag och snart helg tänkte jag ge er ett recept perfekt för en ledig dag, eftersom det ska kokas lääänge för att köttet ska bli mört. Jag lovar att det är värt väntan. Älggryta (typ kalopps fast mycket godare) är något vi alltid ätit hemma. Eftersom vi bor i skogen (inte bildligt, men typ) har vi alltid älgkött i frysen, perfekt för långkok. Detta är något jag som student aldirg har gjort i min studentlägenhet och förmodligen aldrig kommer göra, men åh, vad gott det är. En av höjdpunkterna med att vara hemma, helt klart.

Detta är ett helt FODMAP-fritt recept som jag och mamma knåpade ihop i helgen. Precis lika gott som det alltid är. Ni kan så klart använda annat än älgkött om ni inte råkar ha det liggandes hemma ;) Recept under bilden!

Ingredienser:

* 1 kg älgkött

* 2 st morötter

* 1/2 paket bacon (svenskt)

* 5 dl vatten

* 1/2 dl vitt vin

* 3 msk tomatpuré

* 1 msk soja

* 1 tsk timjan

* 5 st enbär (torkade)

* Salt, peppar och socker

* 1 st lagerblad

* 1 dl laktosfri crème fraîche 

* 1 dl laktosfri grädde (mat och/eller visp)

* 1 msk lingonsylt

 

Gör så här:

Skär köttet i typ 2x3 cm bitar (större eller mindre efter smak). Skala och skär morötterna i bitar. Finhacka baconet.

Häll vatten, vin, tomatpuré, soja, kryddor (alla inkl enbär) i en stor gryta och koka upp. Lägg i kött, morötter och bacon. Låt sjuda i 3-4 timmar.

Mot slutet (typ 20 min innan servering) tillsätter du crème fraîche, grädde och lingonsylt. Smaka av med salt och svart- och vitpeppar.

Servera till ris och haricots verts.

 

Nu ska jag njuta av helgen till det yttersta. Förhoppningsvis lagar vi lite FODMAP-anpassad mat som ni kan få ta del av senare i veckan. Håll till godo! Ha en underbar helg nu mina vänner ♥︎ Kärlek,

Annie

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas