anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Kycklingfärsbiffar med kokossås och ris

Hej där!

Lovade ju er ett fiskfritt recept till igår, men det kommer idag istället, hoppas ni förlåter mig för förseningen. Som ni kanske märker innehåller inga recept exakt angivna mått, det är för att jag slänger ihop allt på känn och efter smak. Om ni vill ha mer exakta mått så är det bara att säga till så ska jag försöka uppge ungefär hur mycket jag använt av varje ingrediens.

Kycklingfärs är verkligen ett underskattat livsmedel som används alldeles för sällan. Färsen i sig ger smak, till skillnad från 'vanlig' köttfärs som man måste krydda för att få smak på den. Här har jag använt den i biffar, men det funkar superbra i till exempel tacos. Här är i alla fall en improvisation från min sida till en (enligt mig) väldigt god FODMAP-fri måltid!

Måste be om ursäkt för mina matbilder. De är tagna med mobilkameran och ger inte alls maten rättvisa. Lovar att försöka förbättra mina kunskaper i att ta kort på mat. Tills dess får ni stå ut med halvslafsiga bilder och helt enkelt tro på mig när jag säger att det är godare än det ser ut. Testa själva!

 

Recept för tre-fyra portioner:

* 400-500 g kycklingfärs

* En stor morot

* Ett ägg

* Salt, peppar, curry, spiskummin, paprikakrydda, ingefära tex

* En burk kokosmjölk (400ml)

* Tomatpuré, knappt 1 msk

Salt, peppar, curry, gurkmeja, spiskummin, paprikakrydda, ingefära tex

* Sambal oelek, ca 1 tsk

 

* Limesaft

* Haricots verts

* Om det inte varit -20 grader ute hade jag köpt paprika att ha i såsen, så tillsätt gärna detta! 

* En nypa socker

* Ris

 

Gör så här:

Riset: Börja med riset! Jag misslyckas alltid, men gör ditt bästa och följ anvisningarna på paketet.

Kycklingbiffarna: Riv halva moroten. Blanda denna med kycklingfärsen, ägget och valfria kryddor i en bunke. Jag har torkad ingefära i en kryddburk, men färsk funkar lika bra. Klicka ut små biffar på en en (varm) stekpanna med olja.

Såsen: Skaka kokosmjölken så att det hårda lossnar från locket för att göra det enklare att få ut det ur burken (inte nödvändigt, det stelnade kommer lösa upp sig i kokosvattnet när det blir varmt). Häll i en kastrull och klicka i lite tomatpuré. Hacka resten av moroten och lägg i såsen. Smaka av med valfria kryddor(jag använde de jag angivit) och sambal oelek. Skvätt i lite limejuice och väg av med en nypa socker. Lägg i haricots verts mot slutet, gärna delade en eller två gånger.

Variation: För er som inte äter FODMAP kan man med fördel ha i röd currypasta, andra spännande grönsaker och så vidare!

Servera med en frisk sallad och du är hemma! Som om inte detta vore nog funkar denna rätt alldeles utmärkt för matlådor, win-win!

 

Hoppas ni har haft en underbar helg och att söndagen blir en perfekt avslutning. Fler FODMAP-fria recept väntar i veckan, så håll utkik! Kan dock tyvärr inte lova att vara extremt aktiv under den kommande veckan då hemtenta och salstenta väntar hela den kommande veckan. Kommer inte laga mängder av inspirerande mat, men har lite på lager som kommer upp när jag inte sitter med näsan i lagboken.

 

Lev väl,

Annie

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas