anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Sockerchock

Hej igen,

kände att jag måste få skriva lite det här med FODMAP och ändrad kosthållning. Jag har precis kommit hem från en vän som haft födelsedagsfika där det bjöds på både tårta och massa olika kakor. Han hade gjort tårtan laktosfri för min skull, men bottnen var det gluten i så den pillade jag bort. Det fanns dock snickerikakor och risbräck som jag kunde äta (med undantag för chokladen, men ikväll fick bli en sådan kväll). Till detta bjöds på läsk. 

Jag har, som sagt, knappt ätit något innehållandes "onaturligt" mycket socker den senaste månaden, så nu har min kropp någon form av sockerchock. Hjärtat slår fortare än vanligt, magen är inte som den ska och hela jag darrar. Är det så här en frisk kropp reagerar på socker? En kropp som inte intar socker i mängder dagligen? Jag vet inte, men just nu tror jag faktiskt att det kan vara så. Som jag tidigare nämnt bestod en väldigt stor del (en alldeles för stor del) av mitt dagliga energiintag av socker i olika former. Framförallt choklad, både i fast och flytande form, men även mycket lösgodis och glass. Att först vänja sig av med sockerberoendet var riktigt jobbigt, men nu, efter en månad utan allt det där sötsliskiga var det faktiskt inte alls så underbart att äta det igen. Ärligt talat känns det inte bra alls. Visst var det gott, men så himla fantastiskt gott var det inte att det är värt att må dåligt av det. Vem känner inte igen känslan av att ha ätit för mycket godis så att man blir sådär illamående och känner att man borde struntat i det sista hektot? Tvivlar på att det bara är jag. Det är typ så jag känner nu, bara det att jag inte åt i närheten av den mängd sötsaker jag kunde äta för en månad sedan utan att må illa. Jag vill tro att min kropp har börjat återställa sig från mitt tidigare överdrivna sockerintag, och därför reagerar så hårt på denna plötsliga mängd. Och det måste ju vara ett bra tecken, eller hur?

Med detta vill jag egentligen bara säga att det är aldrig för sent att förändra sin kost för att rädda sin kropp. Du kommer att läka, sakta med säkert. Vissa kan leva med IBS hur länge som helst utan att veta om det, jag själv gick omkring i två år och fattade ingenting utan försökte bara leva med det. Jag tyckte att jag levde hälsosamt, åt mycket grönsaker och rotfrukter, tränade regelbundet, ja, allt det där som ska hålla en frisk. Samtidigt smög sig mängder med socker in i vardagen, då och då liksom, framförallt på helgerna. Kanske är det så att sockret är boven i dramat, att det är sockret som utlöst min IBS. Kanske är det så även för er, om ni tänker efter? Ärligt talat är det inte förrän nu när jag ser tillbaka på mitt liv som jag inser hur mycket socker jag fick i mig. En tänker inte på det när det är en del i vardagen. Eller jag gjorde inte det i alla fall. Detta pågick alltså i flera år, även före jag började få symtom för IBS. Och efter bara en månad med FODMAP och ett extremt minskad sockerintag känns det som att kroppen börjar hitta sitt rätta sätt att fungera. Så ni med problem med magen, tänk efter hur mycket socker ni faktiskt får i er. Det kanske kan vara värt att prova en sockerfri månad? Och om det känns bättre kanske till och med FODMAP kan göra er helt friska, så som jag hoppas det kan göra mig.

Okej allihop, med eller utan diagnostiserad IBS, FODMAP-fria ätare eller inte, slutsaten jag drar av detta är att det är du som styr över din kropp. Kan du vänja den vid socker kan du även avvänja den. Lyssna på kroppen, säger den ifrån är det inte utan anledning, den vill dig bara väl. Du ska leva med den resten av ditt liv, sköt om den. Tar du hand om den med kärlek lovar jag att du kommer få kärlek tillbaka.

Imorgon är det måndag, en ny vecka med nya möjligheter (fett klyschigt, ursäkta). Gör den här veckan till en vecka då du lyssnar på dig kropp. Behöver du den där chokladbiten efter lunchen? Nej? Ät den inte. Känner du att du verkligen måste, ta ett bett. Hur god är den egentligen? Är den värd det? Utvärdera, ät eller släng den. Det bästa med den här veckan är att du bestämmer allt. Det enda jag kan säga nu är GO FOR IT!

 

Sov riktigt gott i natt så att ni är utvilade och redo att ta er an den första veckan i ert nya liv! Med kärlek,

Annie

Potatisgratäng och varmrökt fläskfilé

Hej alla där ute!

Det är söndag, soligt och slappt hemma hos mig idag. Precis som söndagar ska vara. Igår festade vi till det lite och jag gjorde potatisgratäng för första gången i mitt liv, FODMAP-vänlig så klart. Egenkomponerad som vanligt, i sann improvisationsanda. En varmrökt fläskfilé inhandlades, också det för första gången. Det visade sig vara en bra chansning, för det var riktigt gott! Och eftersom jag älskar sås räcker inte potatisgratäng och kött, utan något mer rinnande måste tillföras. Hade blivit tipsad om Jensens Pepparsås, så även den lades i kundkorgen. Det blev en riktig festmåltid tillslut, och det bästa av allt var att det även blev två matlådor att avnjuta på campus. Egentligen vill jag laga all mat från grunden, men igår blev det ett undantag med köpt sås. Den är dock tillåten enligt FODMAP om man blandar ut den med laktosfri grädde, vilket jag så klart gjorde. Mums.

Ber om ursäkt för den bedrövliga bilden, men glömde ta kort när jag lagt upp på tallriken så det fick bli bild på en matlåda...

Recept för fyra portioner:

* 7-10 beroende på storlek

* Laktosfri creme fraiche

* Laktosfri vispgrädde

* Salt, svart- och vitpeppar, paprikakrydda 

* Hårdost (jag tog lagrad Port salut)

Gör så här:

Sätt ugnen på 225º. Olja en ugnsfast form. Skrubba eller skala potatisen, skär den i tunna skivor och lägg omlott i formen och fyll nästan hela vägen upp till kanten. Blanda crème fraîche, grädde och kryddor i en skål och häll över potatisen. Sätt in i ugnen. När ca 25 minuter gått, ta ut gratängen och riv över ost. Ställ in formen i ugnen igen tills potatisen är helt mjuk. 

Gör såsen enligt anvisningarna på förpackningen under tiden potatisgratängen är i ugnen. Skär köttet i skivor. 

Servera till en sallad och njut!

 

Hoppas ni har haft en fin helg och att söndagen blir riktigt skön. Tagga måndag imorgon mina vänner, med kärlek

Annie

Kycklingsallad

Hej där!

Här kommer en av tusen varianter på kycklingsallad som går snabbt att slänga ihop till lunch. Sallader är något jag verkligen uppskattar när jag vill ha en lätt lunch. Man kan använda nästan vilka grönsaker och rotfrukter som helst som bas och sedan addera valfri proteinkälla. Perfekt att använda det man hittar i kylen som kanske blivit över från dagen innan. Denna sallad komponerades ihop efter att jag hittade en färdiggrillad kycklingfilé i frysen, en god överraskning som ledde till en ännu godare lunch!

Recept för en person:

* En färdiggrillad eller rå kycklingfilé 

* En morot

* Några salladsblad

* En liten tomat/en halv stor tomat/ett par körsbärstomater

* En bit gurka

* Ett par matskedar laktosfri keso

* Salt, svartpeppar, (curry, ingefära om man vill spicea till det lite)

 

Gör så här:

Värm olja i en stekpanna. Krydda oljan med salt, peppar och eventuellt lite curry och ingefära. Hacka moroten och stek den. 

Hacka sallad, tomat och gurka och lägg i en djup tallrik. Krydda lite till med salt och peppar om du vill.

Skär kycklingen i tärningar och stek den tillsammans med moroten. Om du har en rå kycklingfilé behöver den lite tid på spisen, men om du (som jag) har en färdiggrillad behöver den bara värmas till och få lite färg. Ös på keso på salladen och toppa sedan med dina varma morötter och kyckling. Smaklig måltid!

 

Alla recept jag lägger upp på bloggen är helt enligt kostplanen under elimineringsfasen i FODMAP, alltså endast de "gröna" livsmedlen. Det är därför något ensidig kost för tillfället. Om jag inte ätit enligt FODMAP hade jag till exempel haft avokado i denna sallad, samt även kryddat med citronpeppar (innehåller lök). Så för er som inte äter FODMAP är det bara att köra på! Vi andra får kämpa vidare i hopp om att det snart öppnas nya dörrar och att vår kulinariska värld snart blir nästan lika stor som för dem utan IBS. Tills dess: stötta, peppa och tagga varandra!

 

Ha en fin kväll,

Annie

Fried rice med lax

God kväll allihop!

Tyckte att det var dags att komma med ett recept till. Denna gången blir det en enkel, men god, rätt som går superfort att slänga ihop. Som vanligt är det ren improvisation och inga exakta mått, men ni får lita på era smaklökar och er intuition. Även denna kreation är helt perfekt för matlådor så gör en stor laddning och packa frysen!

Recept för två personer:

* Två portioner ris

* En morot

* En laxfilé á 125 g (eller två, hade bara en hemma och det räcker om man inte är extremt sugen på lax)

* Salt, peppar, curry, paprikakrydda

* Chilisauce (OBS! Kolla innehållsförteckningen efter FODMAPs)

* Sambal oelek

* Ett ägg

(* Ärtor om du inte är i elimineringsfasen)

 

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Hacka moroten och fräs den i olja i en stor stekpanna. Krydda med valfria kryddor. I med sambal oelek och chilisauce och eventuellt lite vatten. Skär laxen i tärningar och ha i den i stekpannan. OBS! Stek inte laxen för länge om du inte gillar torr fisk. Nu kan du även tillsätta lite gröna ärtor om du vill (och får). Nu borde riset vara klart, så häll i det i stekpannan och rör om. Till sist: knäck ett ägg över blandningen och rör om ordentligt. 

Jag serverade detta med isbergssallad, körsbärstomater, gurka och mozzarella. 

 

Är fullt medveten om att det är mycket ris som serveras för tillfället. Är helt enkelt inne i en ris-period, särskilt för att jag inte äter pasta för tillfället pga att kosten under elimineringsfasen ska vara glutenfri. I de flesta recept kan ni så klart byta ut riset mot vad ni vill; pasta, quinoa*, bulgur, mathavre, hirs*... Som jag sagt förut, endast fantasin sätter gränser!

* FODMAP-vänligt

 

Hoppas ni har haft en underbar måndag, vi hörs snart igen!

Annie

Lördagssnack om IBS och FODMAP

Hej underbara ni!

Hoppas ni har haft en fin dag och kommer få en ännu bättre kväll, vare sig ni ska sitta hemma och mysa i soffan eller ut och sätta klackarna i taket. Själv blir det en hemmakväll, utan måsten och stress. Hela veckan har varit väldigt stressig och ångestfylld, främst på grund av en stor tenta i skatterätt som skrevs imorse mellan 8 och 12. Nu är stressen över för denna gång och nu är det bara att hoppas att prestationen räcker för att slippa skriva den igen.

Men ångesten har inte bara varit på grund av tentan. IBS, strikt kostschema och att umgås med människor, utanför hemmet och en egna kylskåp, från att man vaknar till att man i princip går och lägger sig. Det är minst lika ångestfyllt. Ni som har IBS, eller liknande problem vet vad jag pratar om. För ja, det är jobbigt att hela tiden tacka nej till mat och fika. Det är pinsamt att magen aldrig kan vara tyst. Jag kan inte låta bli att tänka tillbaka på hur härligt det var när jag bara åt utan att tänka på vad det innehöll. Särskilt när alla runt om dig tål allt, inte följer kostscheman utan bara äter. 

Och så finns vi.

Att inte kunna äta vad som bjuds, inte ens ta en kopp kaffe. Tacka nej när kompisarna ska ut och äta, för du vet att det inte finns någonting som bara innehåller tillåtna livsmedel och du vill-verkligen-inte göra några undantag, för du vet hur dåligt du kommer må efteråt. Det är jobbigare än vad många tror. Det är inte bara den kulinariska biten som tar stryk vid IBS, det sociala blir också lidande. Dels på grund av att man ofta mår dåligt, lätt blir sur och inte vill träffa människor, men också på grund av att det nästan alltid handlar om mat när människor träffas. Har ni tänkt på det? Allt från att ta en kopp kaffe, en fika eller gå ut och äta. Det är nästan så att man blir bemött konstigt om man föreslår att bara ses. Utan mat. Under tenta-p är detta omöjligt, givetvis. Sitter man och pluggar mellan 8 och 18 måste ju alla äta. Även vi med IBS. Det som gör just tenta-p lite värre än andra pluggdagar är att det är starkt förknippat med ett stort sockerintag. Nu kan jag bara tala för mig själv, men innan jag började med FODMAP var jag sockerberoende, både smågodis och choklad slukades i mängder. Just chokladen trappade jag ner på, som jag nämnt i ett tidigare inlägg, då abstinensen var för stor, men nu äter jag ingenting av det. Jobbigt och tråkigt som tusan, ja. Om IBS suger? Ja. Det handlar såklart inte alltid om godis. Äpple är också något jag bara kan bli så sugen på. Bland tusen andra livsmedel.

Men idag då, på tentan: fyra eller fem timmars intensivt skrivande kräver påfyllning av energi ganska frekvent. Jag brukar alltid ha med nötter och torkad frukt eller chokladbollar på tentor. Ni fattar, småplock som ger energi. Idag fick det bli en banan, absolut inget fel på det, men när alla runt om har med sig choklad, smågodis och kakor är banan inte så himla fancy. Ärligt. Det är ännu värre efteråt, när man samlas och pratar om mördartentan och eftersom ingen har ätit upp sitt godis smaskas det ordentligt utanför tentasalen. Det till och med luktar smågodis. Just då finns det ingenting i hela världen jag vill mer än att ta en liten, liten, sur godisbit och känna hur det drar lite i käkarna och munnen fylls med saliv och sedan tugga på den mjuka konsistensen och bara njuta... Men nej, FODMAP säger big no-no under elimineringsfasen. Så jag avstod. Med smärta. Nu i efterhand känns det såklart bra, men i vissa situationer vill man bara äta. Ni vet.

Okej, slutpratat om min godissuktardag. Nu till det viktiga med allt det här. Elimineringsfasen kan vara riktigt jobbig, ni som genomgått den, eller som jag är i den, vet vad jag pratar om. Men det kommer gå över. Snart får vi börja införa livsmedel, och jag lever på hoppet att jag till slut kommer kunna äta mycket mer än det jag äter idag. För det är ju så, för att komma någonstans måste du ta dig dit. Vissa vägar är jobbigare än andra, men det kommer vara värt det. Jag tror verkligen det.

Det här inlägget blev mycket längre än jag tänkte. Om ni inte orkat läsa allt, läs det sista, det är det viktiga. Jag ville egentligen bara ge alla, med eller utan IBS, en liten, men extremt viktig, tänkte om att NI KLARAR DET! Jag har inte ätit godis under hela januari, och kan en sockerberoende klara det, då klara man allt. Hur kämpigt det än är i början; fortsätt! Kämpa lite till, ni fixar det! Ni kommer må så bra, bara ni tror på er själva.

Hoppas ni mår bra och att helgen blir precis så som ni vill. Med kärlek,

Annie

 

 

Hemmagjorda chicken nuggets med pommes

Hej på er!

Är mitt inne i den värsta tenta-p någonsin, därav den bristande uppdateringen.  Sitter just nu och tittar på Vem vet mest och tänkte att det kunde passa med ett nytt recept idag, för att koppla bort skatterätten lite. Komponerade ihop detta snabbmatsinspirerade recept i helgen, då vi var tvungna att prova en pommes frites-skärare som min pojkvän fick av sin bror när han var och backpackade i Asien. Så här har ni min hälsosamma(!), FODMAP-fria och supergoda version på donkens klassiker Chicken Nuggets med Pommes!

Recept för fyra personer:

* Tre kycklingfiléer

* Ett ägg

* En skvätt mjölk

* Salt och peppar

* Krossade cornflakes

* Olja

* Lagom mängt potatis med skal

* Laktosfri creme fraîche

* Majonnäs

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 215º. Skrubba potatisen i vatten. Du kan skala den om du vill, men jag tycker det blir godare med skal på. Hacka den som pommes, eller använd din coola pommes-hackare för perfekta pommes! Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper eller en ugnsfast form och ringla över olja och salta sedan. In i ugnen tills de har fått en fin, gyllene färg och är mjuka igenom.

Rör ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Krossa cornflakesen och häll på en tallrik. Hacka kycklingen i nuggets-stora bitar. Vänd kycklingbitarna i först äggblandningen och sedan i cornflakesen så att de täcks. Stek i en värm panna med (mycket) olja.

Rör ihop lika delar crème fraîche och majonnäs. Servera denna avancerade dipp till nuggetsen. Jag hade även ketchup till (love it).

Vi gjorde även en sallad med isbergssallad, tomat, gurka och mozzarella.

NJUT av detta med riktigt gott samvete, och om det blir något över (vilket inte är säkert) så funkar det fantastiskt att ha i matlåda.

 

Hoppas ni har en fin vecka och att ni inte behöver plugga hela dagen imorgon för att ni har tenta kl 8 på lördag :) Sköt om er!

/Annie

Kycklingfärsbiffar med kokossås och ris

Hej där!

Lovade ju er ett fiskfritt recept till igår, men det kommer idag istället, hoppas ni förlåter mig för förseningen. Som ni kanske märker innehåller inga recept exakt angivna mått, det är för att jag slänger ihop allt på känn och efter smak. Om ni vill ha mer exakta mått så är det bara att säga till så ska jag försöka uppge ungefär hur mycket jag använt av varje ingrediens.

Kycklingfärs är verkligen ett underskattat livsmedel som används alldeles för sällan. Färsen i sig ger smak, till skillnad från 'vanlig' köttfärs som man måste krydda för att få smak på den. Här har jag använt den i biffar, men det funkar superbra i till exempel tacos. Här är i alla fall en improvisation från min sida till en (enligt mig) väldigt god FODMAP-fri måltid!

Måste be om ursäkt för mina matbilder. De är tagna med mobilkameran och ger inte alls maten rättvisa. Lovar att försöka förbättra mina kunskaper i att ta kort på mat. Tills dess får ni stå ut med halvslafsiga bilder och helt enkelt tro på mig när jag säger att det är godare än det ser ut. Testa själva!

 

Recept för tre-fyra portioner:

* 400-500 g kycklingfärs

* En stor morot

* Ett ägg

* Salt, peppar, curry, spiskummin, paprikakrydda, ingefära tex

* En burk kokosmjölk (400ml)

* Tomatpuré, knappt 1 msk

Salt, peppar, curry, gurkmeja, spiskummin, paprikakrydda, ingefära tex

* Sambal oelek, ca 1 tsk

 

* Limesaft

* Haricots verts

* Om det inte varit -20 grader ute hade jag köpt paprika att ha i såsen, så tillsätt gärna detta! 

* En nypa socker

* Ris

 

Gör så här:

Riset: Börja med riset! Jag misslyckas alltid, men gör ditt bästa och följ anvisningarna på paketet.

Kycklingbiffarna: Riv halva moroten. Blanda denna med kycklingfärsen, ägget och valfria kryddor i en bunke. Jag har torkad ingefära i en kryddburk, men färsk funkar lika bra. Klicka ut små biffar på en en (varm) stekpanna med olja.

Såsen: Skaka kokosmjölken så att det hårda lossnar från locket för att göra det enklare att få ut det ur burken (inte nödvändigt, det stelnade kommer lösa upp sig i kokosvattnet när det blir varmt). Häll i en kastrull och klicka i lite tomatpuré. Hacka resten av moroten och lägg i såsen. Smaka av med valfria kryddor(jag använde de jag angivit) och sambal oelek. Skvätt i lite limejuice och väg av med en nypa socker. Lägg i haricots verts mot slutet, gärna delade en eller två gånger.

Variation: För er som inte äter FODMAP kan man med fördel ha i röd currypasta, andra spännande grönsaker och så vidare!

Servera med en frisk sallad och du är hemma! Som om inte detta vore nog funkar denna rätt alldeles utmärkt för matlådor, win-win!

 

Hoppas ni har haft en underbar helg och att söndagen blir en perfekt avslutning. Fler FODMAP-fria recept väntar i veckan, så håll utkik! Kan dock tyvärr inte lova att vara extremt aktiv under den kommande veckan då hemtenta och salstenta väntar hela den kommande veckan. Kommer inte laga mängder av inspirerande mat, men har lite på lager som kommer upp när jag inte sitter med näsan i lagboken.

 

Lev väl,

Annie

Snabblunch: Varmrökt lax med kesoröra

God kväll vänner!

Visst är det något speciellt med fredagar? Även om man (som jag) är student och pluggar precis lika mycket på helgerna som på vardagarna, så känner man ändå en gnutta frihet när man kommer hem från sista föreläsningen på fredagen. Jag slutade vid 13, cyklade hem i 15 minusgrader och var hur hungrig som helst. Dessa faktorer leder in på dagens lunch som jag slängde ihop så fort jag bara kunde: Varmrökt lax med kesoröra och ugnsbakade morötter. Simpelt, snabbt, FODMAP-fritt och supergott! 

Recept:

* Morot

* Salt

* Varmrökt lax

* Laktosfri keso

* Laktosfri naturell yoghurt

* Citronsaft

* Salt, peppar, dill och en nypa socker

 

Gör så här:

Sätt ugnen på ca 175°. Skala och hacka moroten i lagom munsbitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, salta och sätt in i ugnen i ungefär 15 min eller tills de är lagom mjuka.

Blanda keso och en klick yoghurt med citronsaften och smaka av med kryddorna.

Servera dina varma morötter och röran med en stor bit varmrökt lax och tillåtna grönsaker, NJUT!

 

Varmrökt lax kanske inte är det första man tänker på när det handlar om studentmat. Denna godsak har ett ganska saftigt kilopris. Jag köpte en hel varmrökt lax för ett tag sedan när det var på extrapris, åt så mycket jag orkade och frös in resten i portionspåsar. Det är superbra att ha småpåsar med lax i frysen när suget slår in, vilket händer ganska ofta... Tips tips!

 

Hoppas ni har en underbar fredagskväll allihop, det förtjänar ni. Imorgon bjuder jag på ännu ett hemmasnickrat recept, den här gången utan fisk, hehe. Så håll ut icke fiskälskare, imorgon är det er dag! 

Kärlek,

Annie 

Vända ryggen åt det man älskar

Hej!

Jag tänkte fortsätta på FODMAP-temat, och idag prata om hur man ska klara av den första tiden. Helt ärligt, de första dagarna sög. Kakao är ett begränsat livsmedel som ska uteslutas helt under den så kallade elimineringsfasen, som pågår i ungefär en månad. Jag ska inte ljuga för er, utan choklad är något jag äter varje dag. Alltså varje dag. Om inte i fast form, så i dryckesform. En kopp varm choklad var en inbiten kvällsrutin som jag i princip aldrig gjorde undantag från. Att plötsligt sluta med detta var svårare än jag trodde. Abstinensen var ett faktum. Jag genomled ett par chokladfria dagar, men lyckades inte hålla mig speciellt länge. Efter ett antal återfall under jul och nyår (inte bara choklad då, utan även andra begränsade livsmedel) bestämde jag mig för att köra igång med FODMAP-kosthållningen på riktigt lördagen den 2a januari, vilket jag gjort sedan dess.

Så, kära ni, om det är svårt att hålla er till den strikta kosthållningen i början är det inte hela världen med återfall. Ta två veckor och dra ner så mycket du kan på livsmedel med höga FODMAPs. När du sedan känner dig redo så utesluter du alla livsmedel som inte är tillåtna, och tro mig, det är värt det! Nu, efter snart två veckor utan choklad i någon form, känns det faktiskt inte lika jobbigt. Om jag klarar det, så klarar ni det! Bestäm er för det och vänd ryggen åt det för att välkomna en mycket gladare mage.

En bild från förra sommaren då jag tydligen hade jättelångt(jämfört med nu) hår!?  Tyckte i alla fall den passade till rubriken, hehe...

 

Tänkte komma med fler recept i helgen, brukar vara då det blir mat värd att publiceras ;) Hoppas ni orkar vänta så länge.

Ha en fin torsdagskväll allihop, kärlek

/Annie

Tillbaka med recept!

Hej igen!

Nu var det ett bra tag sedan jag skrev här. Ber om ursäkt för det alla följare. Idag är dock dagen jag tänkte ta tag i bloggandet igen och bli lite aktiv här! Det är nämligen så att jag har hittat något mer specifikt att skriva om än innan (vilket var ingenting i princip..).

I ungefär två års tid har jag haft problem med magen. Den har varit svullen, låtit som en hel symfoniorkester och jag har mått ganska dåligt till och från. Efter ett antal besök hos vårdcentralen fick jag diagnosen IBS och blev hänvisad till en dietist som presenterade kostplanen FODMAP. Jag (som är väldigt nyfiken och vetgirig av mig) hade hört talas om detta tidigare, läst ganska mycket om det och visste i princip vad det innebar; en STOR omställning av kosten. Ni som inte vet vad FODMAP innebär kan jag kort beskriva det som att man utesluter vissa sorters sockerarter(så kallade FODMAPs) ur sin kost. Detta är endast för att bli av med besvär, det har ingenting att göra med att gå ner i vikt eller dylikt. För ytterligare information hänvisar jag till google. Jag fick i alla fall listor på godkänd och icke godkänd mat att äta, samt bokade in ett återbesök i mitten av februari. 

Jag började att trappa ner på otillåtna livsmedel direkt, men under jul- och nyårshelgerna kunde jag tyvärr inte hålla det. Jag bestämde mig för att börja på allvar när jag kom tillbaka till Linköping efter julledigheten. Det har nu gått en vecka och jag har bara ätit godkända livsmedel. Det enda jag kan säga är: WOW! Vilken skillnad det är! På bara en vecka är min mage som en helt ny del av mig. Trodde aldrig att denna skumma kostplan kunde förändra min bedrövliga mage, men jag hade fel.

Eftersom FODMAP ännu är relativt nytt, särskilt i Sverige, finns det inte speciellt mycket recept på svenska. Därför tänkte jag att det är precis det som kommer att kunna finnas i min blogg. Renodlade FODMAP-fria recept! Och eftersom jag som sagt är student kommer här inte presenteras oxfilé och ostron, utan vardagliga, billiga och hälsosamma maträtter som är snälla mot magen.

Vi börjar med en maträtt jag aldrig tidigare tillagat, men med google, improvisation och en stor vilja är ingenting omöjligt. Det blev till och med riktigt gott. Låt mig presentera: Stekt strömming med potatismos!

Recept för två portioner:

* 300-400 g färsk strömmingfilé

* Ägg 

* Laktosfri mjölk

* Salt och peppar

* En krossad/mixad naturell(eller lättsaltad) riskaka

* Citronsaft

* Potatis (efter hunger, man äter ofta fler när de är mosade)

* Laktosfri mjölk

* Olja/smör

* Salt och peppar

 

Gör så här:

Koka potatisen (efter att ni skalat den så klart...)

Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor. Krossa din riskaka.

När potatisen kokat så att den är riktigt mjuk är det dags att mosa den med valfritt redskap, jag använde en gaffel. Blanda i olja (jag använde rapsolja för jag äger inget smör), en skvätt mjölk (beroende på vilken konsistens du vill ha) och krydda efter smak. Blanda ordentligt!

Till strömmingen då. Skölj av den och låt den torka på lite hushållspapper. Vänd den i äggblandningen och panera skinnsidan i riskakan. Jag stekte några stömmingfiléer på varandra, alltså med sidan utan skinn mot varandra, som en macka. Vissa stekte jag var för sig, gör som du vill! Stek i riktigt med olja. Häll gärna på lite citronsaft medan fisken gottar sin i pannan. 

Servera med godkända grönsaker, typ tomat, isbergssallad och haricots vertes. Man kan också såklart välja att servera lingon till, men eftersom det inte är min grej pressade jag bara över ännu mer citron, mmm!

 

Ni behöver såklart inte ha just riskaka att panera i, det går lika bra med typ frossade cornflakes, olika sortis frön... Ja, ni förstår. Så länge det är glutenfritt och utan FODMAPs är det endast fantasin som sätter gränser!

 

Vi hörs snart igen, med kärlek

Annie

Upp