anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

FODMAP-fri remouladsås

Hej allihop!

Alla som följer FODMAP vet att det i princip inte går att äta några färdiga såser eller dressingar, då nästan alla innehåller lök, laktos eller gluten. Därför får man göra sina egna såser, vilket både blir godare och väldigt mycket hälsosammare. Det tar ett par minuter extra, men det är ju faktiskt så värt det. För ett par dagar sedan serverades smörstekt torskfilé, potatismos och hemmagjord remouladsås. Extremt svårslaget om ni frågar mig. Kan tillägga att de här hemma som åt av den köpta remouladsåsen tyckte att denna var godare, så det finns ingen anledning att inte röra ihop denna goding ;) Recept under bilden!

 Recept:

* Två msk créme fraiche 

* En msk majonnäs

* Två skivor inlagd smurgåsgurka

* En kapris

* Lite citronkoncentrat/pressad citron

* Curry, cayennepeppar, salt

 

Gör så här:

Finhacka smurgåsgurka och kapris och blanda ihop med créme fraiche, majonnäs och en skvätt citron. Krydda efter eget tycke med curry, cayennepeppar och salt.

 

Hoppas ni har haft en bra måndag allihop. Jag är hemma hos mina föräldrar och har bara tagit det lugnt idag, gosat med katterna och suttit i solen. Det har varit en sådan dag man behöver då och då för att orka kämpa på i vardagen. Imorgon ska jag äta lunch hos mormor, och hon har fått tydliga instruktioner om vad jag får äta och inte, haha. Mormors mat är dock värd att må lite dålig av, om det nu skulle vara så att jag missat något. Nu är det dags för soffan här hemma, vi hörs imorgon. Ha det fint ♥︎

Annie

FODMAP-fri potatisgratäng

Hej!

Så var det söndag igen, helgen har bara sprungit iväg känns det som. Än är den dock inte slut, så ta vara på den in i det sista! Söndaskvällen har en speciell känsla, tycker jag. Den är mysig och nästan lite vemodig. Man lämnar helgen bakom sig och blickar fram mot den nya veckan. Jag tycker man ska passa på att njuta ordentligt, till exempel med god mat och mys i soffan. Hemma hos mig brukar söndagar innebära chips och annat gott och en låååång soffkväll. Bland det jag uppskattar mest i vardagen faktiskt, hehe.

Något som passar utmärkt en söndag är att laga mat som räcker till matlådor hela veckan. Ett utmärkt exempel på sådan mat är potatisgratäng. Det är alltså inte en slump att jag delar med mig av en potatisgratäng anpassad för FODMAP just en söndag som idag. Det mesta passar att äta till; fågel, fisk, kött eller vegetariskt. Går dessutom utomordentligt bra att frysas och värmas på nytt i micro. Det finns helt enkelt ingen anledning till att inte slänga ihop en gratäng i den största ungsformen du äger! Receptet hittar ni under bilden :)

Recept:

* Potatis 

* Laktosfri creme fraiche

* Laktosfri vispgrädde

* Salt, svart- och vitpeppar, paprikakrydda 

* Riven hårdost 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225º. Olja eller smöra en ugnsfast form. Skrubba eller skala potatisen, skär den i tunna skivor och lägg omlott i formen och fyll nästan hela vägen upp till kanten. Blanda crème fraîche, grädde (ungefär 50/50) och kryddor i en skål och häll över potatisen. Sätt in i ugnen. När gratängen börjar bli klar (typ 30-40 min), ta ut den och riv över ost. Ställ in formen i ugnen igen tills potatisen är helt mjuk och osten gyllene. 

Servera till vad du vill eller ät som den är direkt ur formen. Gör matlådor av resten (om det blir något kvar).

 

Ha en alldeles fantastisk söndaskväll nu allihop. Ta det lugnt, njut av att helgen fortfarande är här och glöm inte att livet är för kort för att inte äta den du är sugen på. Mycket kärlek,

Annie

Chiapudding/chiagröt

Gjorde den PERFEKTA chiapuddings-gröten i morse. Ni måste testa detta recept! Har tyvärr inga exakta mått, men detta är ungefär vad jag använde. Jag brukar som sagt göra gröt av olika slag till frukost, ibland lyckade och ibland mindre lyckade. Idag lyckades jag ordentligt och det var en enda lång njutning att förtära denna kreation. Tog ingen bild på den tyvärr, men när jag ätit upp fick i alla fall min mugg vara med på bild. Det är en liten frukost i en liten mugg, så jag rekommenderar att ni kompletterar med något mer, till exempel ett glutenfritt bröd, resten av bananen eller ett kokt ägg. Receptet följer nedan!

 

Recept:

* En msk chiafrön

* En msk hirsflingor

* En tsk psylliumhusk

* Blåbär

* En dl mjölk + ytterligare en msk

* En halv banan

* En msk jordnötssmör

* En nypa salt

* Kanel

 

Gör så här:

Kvällen innan: Blanda chiafrön, hirsflingor, psylliumhusk, blåbär och en dl mjölk i en kopp och ställ in i kylen över natten. Blanda om en gång till medan du borstar tänderna så att den inte klumpar.

Morgonen: Mosa i en halv banan, rör i jordnötssmör, en nypa salt och lite till mjölk. Ställ in i micron i ca 1 min. Det är klart när den satt sig och fått puddingliknande konsistens. Pudra över kanel och NJUT!

 

Hoppas ni har haft en fin lördag och att det kommer bli en riktigt härlig kväll. Själv ska jag bara ta det lugnt, äta gott och mysa i soffan. Ta hand om er och se till att må bra ♥︎ Kärlek,

Annie

Jordnötssmörskakor

Godkväll allihop!

Då var det fredagkväll igen, eller helgafton om man så önskar. Nu ska ni äntligen få receptet på mitt kakexperiment som resulterade i jordnötssmörskakor. De blev inte riktigt som jag ville, men absolut ätbara ;) Perfekt att ha med som mellanmål om man inte vill äta massa frukt och på så vis få sig massa fruktos (för oss med IBS). Dessa innehåller bara nyttiga ingredienser, mättar och är helt enligt FODMAP. Jag ska spinna vidare på det här receptet för att förbättra och utveckla det ytterligare. Men detta är resultatet efter första försöket, och som sagt, de blev goda, men inte trilla-av-stolen-fantastiska. Recept på de övergudomliga kakorna kommer när jag arbetat på receptet lite. De är dock värda att testa, så här har ni mina FODMAP-fria jordnötssmörskakor!

Recept:

* En äggvita

* En halv banan

* Två stora skedar jordnötssmör

* En tsk psylliumhusk

* En msk krossade (saltade)jordnötter

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 180º. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Mosa bananen och rör i den och jordnötssmöret i ägget. Strö över lite psylliumhusk. Krossa eller hacka lite jordnötter och blanda i smeten. Klicka ut på ett bakplåtspapper och ställ in i ugnen tills de fått fin färg. Jag hade inne mina i nästan 30 min och då blev de helt genombakta. Jag tror att det kan vara gott att ha i dem kortare stund för att få en lite mjukare kärna, testa dig fram!

 

Ha en underbar kväll allihop, det är ni värda ♥︎ Kärlek, 

Annie

Kycklingryta med oliver

Här kommer dagens FODMAP-recept! Detta är en rätt jag slängde ihop igår till lunch, bestående av hirs blandat med quinoa som serverades med en tomatbaserad kycklinggryta med oliver. Tanken bakom det hela var att göra matlådor, men jag missbedömde mängden hirs och quinoa i okokt tillstånd, därav den lilla portionen på bilden. Jag prioriterade nämligen matlådorna, så de fick normalstora portioner, medan jag fick äta en mindre lunch igår. En kan ju inte komplettera med annat till lunchen när matlådan tas med och äts på campus. 

Även detta är ett ta-vad-jag-hade-hemma-recept, så ta det ni har, det mesta passar att ha i en gryta! Receptet hittar ni under bilden.

Recept för två portioner:

* En portion hel hirs

* En portion quinoa

* Olivolja

* En kycklingfilé

* En morot

* Salt, peppar, kanel, ingefära, paprikakrydda

* Krossade tomater

* Tomatpuré

* Sambal oelek

* Vatten

* En nypa socker

* Haricots verts

* Oliver (gärna fyllda)

 

Gör så här:

Koka hirsen och quinoan tillsammans enligt anvisningen på förpackningen, det gör inget att de inte har samma koktid, de kommer bli klara medan de står och väntar på grytan.

Värm olivolja i en stekpanna. Skär kycklingen i små bitar. Stek kycklingen i oljan och krydda direkt så att de får stekas med från början. Hacka moroten och ha i. När kycklingen är så när som på färdig, häll i tomaterna, tomatpurén och sambal oelek. Smaka av med en nypa socker. Bryt i haricots verts och tillsätt oliver (jag använde oliver med chilifyllning) och låt koka med i ett par minuter så att de blir genomvarma. 

Servera med hirs- och quinoablandningen tillsammans med en sallad, gärna med laktosfri keso. Passar perfekt till matlådor, så gör gärna dubbla receptet och fyll frysen!

 

Imorgon är det fredag vänner. Känns som att det inte alls var länge sedan jag skrev det förra gången, haha. Tiden bara rusar! Imorgon ska jag i alla fall hem till mina föräldrar och stanna över helgen, det ska bli så skönt. Förhoppningsvis blir det en del matlagning även där, som ni kan få recept på. Kommer inte ha tillgång till någon bra kamera tyvärr, men ska göra mitt bästa för att ta bilder jag kan visa upp här ändå. 

Nu ska jag packa lite och sedan slå mig ner framför TVn. Ha en underbar kväll allihop. Kärlek,

Annie

Nytt namn och ny header

Hej!

Kände att det var dags att uppdatera bloggen lite. Nu har jag anpassat domännamnet efter bloggens innehåll för att det ska vara enklare att förstå vad den handlar om. Har även fixat en ny header för att skapa lite mer receptkänsla över det hela. Ska försöka ta en bättre bild som är tagen endast för att vara header, men den här får duga tills vidare. Bytte även ut min extremt gamla och fula profilbild. Nu börjar det se lite mer ut som en blogg med recept, snart så! Nu är det bara att fortsätta öva på att ta matbilder, och slänga ihop massa nya, härliga recept som IBS-magar mår bra av. Början har tagit vid!

Snart kommer recept, håll ut! Hej så länge finisar ♥︎

Annie

Pizzakakor med tillbehör

God kväll allihop!

Minns ni mina pizzakakor? Om ni inte har provbakat dem måste ni göra det! Visste inte vad jag skulle äta ikväll, när jag plötsligt kom på att det går hur snabbt och lätt som helst att röra ihop pizzakakor! Sagt och gjort, och de blev precis lika lyckade den här gången. Eftersom jag skulle äta dem som ett mål mat nu serverade jag med Turkisk yoghurt och en krispig sallad. Det blev en riktig festmåltid (nästan i alla fall) utan det hela. Ett tips till alla som tycker det är svårt att veta vad ni ska äta om kvällarna. Här blir det ofta någon form av frukostmat, det vill säga gröt, yoghurt eller liknande. Ibland vill en dock ha något mer matigt, och då passar pizzakakor perfekt!

Innan jag slängde ihop pizzakakorna experimenterade jag ihop et annat kakrecept, mer till fika/mellanmål. Recept på dessa kommer senare ikväll eller imorgon. Har inte smakat dem än, men de ser goda ut i alla fall, haha.

En lite kvällshälsning från mig, nu ska jag fortsätta med alla skolarbeten. Det är mycket som ska skrivas och lämnas in just nu. Hoppas ni har en fin onsdagskväll, ha det bra, kärlek,

Annie

Hirsgröt med blåbär, banan och jordnötssmör

Hej allihop!

Idag tänkte jag leverera ett frukostförslag som är både mättande, hälsosamt och helt tillåtet enligt FODMAP. Det varierar ganska mycket vad jag äter till frukost, men just nu är jag inne i en gröt-i-micro-period, så det är vad jag äter på morgonen just nu. Vad jag har i gröten skiljer sig dock från dag till dag, tar helt enkelt vad en är sugen på! Idag blev det med smak av blåbär. lite banan och kanel, en riktig vinnarkombo!

Recept:

* 1/2 banan

* Blåbär (frysta eller färska)

* Hirsflingor

* Ett krm fiberhusk

* Ett ägg

* Laktosfri mjölk

* Solrosfrön 

* En msk jordnötssmör

* En tsk kokosolja

* Ev en nypa salt

* Kanel

 

Gör så här:

Mosa bananen, blanda med hirsflingor, solrosfrön och blåbär. Strö över lite fiberhusk, skvätt i lagom mycket mjölk, tillsätt kokosoljan, jordnötssmöret och knäck i ett ägg. Blanda väl, salta eventuellt lite och micra på högsta effekt till den precis börjar resa sig (tar bara någon minut beroende på micro). Pudra över kanel och servera!

 

Ha en fortsatt fin kväll! Kärlek,

Annie

Kesosallad med lax

Hej fin ni,

Hoppas er måndag har varit bra. ♥︎ Jag har inte haft några föreläsningar idag, vilket varit skönt för jag har känt mig lite sådär. Har varit ordentligt förkyld i  en vecka nu och har haft lite ont i magen sen i helgen då jag inte följt till punkt och pricka. Idag och den kommande veckan är det dock ändring på det! Kommer köra med endast gröna livsmedel hela denna vecka för att "rensa ut" allt otillåtet jag ätit både i London och tiden efter det. Om det känns bra till helgen ska jag börja återinföra gula livsmedel och hålla mig strikt till max ett om dagen.

Dagens lunch bestod av en lite matigare sallad till ugnsbakad lax. Snabbt och enkelt som vanligt, hehe. Det var inte den finaste laxfilén att fota, men god va den i alla fall ;) Recept följer nedan.

Recept:

* En (fryst) laxfilé

* Isbergssallad

* En tomat

* Laktosfri keso

* Olivolja

* Salt, svart- och vitpeppar, dill

* Citronkoncentrat

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 150º. Krydda laxen med salt och svartpeppar och pressa över lite citron, sätt in i ugnen i ca 13 minuter, beroende på hur tjock och frusen den är.

Hacka salladen och tomaten och lägg på en tallrik. Fördela keson över salladen, ringla över olivoljan och pressa över citron. Krydda efter smak och servera med laxen. 

 

Funderade på om ni vill ha andra recept än bara lunch och middag? Är ni intresserade av även frukost och mellanmål? I så fall ska jag försöka komma ihåg att fota även de andra målen jag äter om dagen. Vet själv att det kan vara lite svårt att komma på vad en kan äta till exempel till frukost när man kör FODMAP. Hojta till så levererar jag! Ha en fin kväll allihop så ses vi imorgon. Kram,

Annie

Paella med skaldjur

Hej alla där ute!

Nu börjar helgen lida mot sitt slut, och jag hoppas alla haft en fin avslutning på veckan. Jag lovade ju er ett recept från igår om mitt matlagningsexperiment lyckades. Lyckat var precis var det blev (över förväntan faktiskt!) och här kommer som utlovat receptet: FODMAP-fri paella!

Den spanska paellan, särskilt den med skaldjur, är en av mina absoluta favoriträtter. Älskar hur riset har tuggmotstånd, samtidigt som det är krämigt och kombineras med spännande kryddor och, det bästa av allt, skaldjuren. Egentligen är blåmusslor en ganska självklar ingrediens i skaldjurspaella, men jag gjorde min egna variant (dels för att jag inte är en musselexpert, och dels för att det inte passade min studentekonomi) med räkor, bläckfisk och surimi. Det är något med smaken av havet som får mitt hjärta på fall. Eller mina smaklökar. Den klassiska paellan innehåller även saffran och vin, men jag använde varken krydda eller dryck, utan smaksatte (och färgsatte) med det jag hade hemma(bland annat gurkmeja och curry), vilket gick precis lika bra.

Jag använde inte något recept när jag gjorde paellan, utan läste lite om ungefär hur man kunde arbeta och improviserade mig igenom processen. Tycker att matlagningen blir roligare utan regler och mått att följa, och så blir det en personlig touch på det hela. Om ni undrar varför jag har gjort just tre portioner är det för att jag ville ha paella över till matlådor, men befarande att fyra portioner inte skulle få plats i pannan, hehe. 

I vilket fall tycker jag absolut att ni ska testa detta! Det tar lite tid, men det är det väl värt. Laga, laga!!

Recept för tre portioner:

* Olivolja

* En tsk sambal oelek

* 150-200g bläckfiskringar

* 150-200g räkor

* Två surimisticks

* Tre portioner aborioris1

* 1/2 hackad tomat

* 1/2 dl krossade tomater

* Gurkmeja, curry, paprikakrydda

* 6 dl hummerfond (vatten+koncentrerad fond)

* Haricots vertes

 

Gör så här:

Värm rikligt med olivolja i en wokpanna. När den är varm klickar du i sambal oelek. Fräs bläckfiskringarna i oljan, tillsätt räkorna och surimi och fräs till en kort stund. Lägg åt sidan. 

Mät upp tre portioner aborioris och fräs i olivoljan och sambalen som finns kvar i pannan (om skaldjuren sög åt sig alla olja får du hälla i ny och låta bli varm). Fräs även den hackade tomaten och häll sedan på de krossade tomaterna. Krydda med gurkmeja, curry och paprikakrydda (kommer inte ihåg om jag använde salt och peppar, det får man smaka sig till). Häll i knappt hälften av fonden och låt koka in i riset. Rör om då och då så det inte bränner i botten. När vätskan kokat in tillsätter du lite till och så håller du på till du använt all fond. När du hällt på det sista av fonden tillsätter du haricots vettes och låter de blir klara i riset. Tillsätt skaldjuren precis innan allt är klart så att de blir varma. 

Detta kan stå och dra en liten stund innan det serveras, det gottar till sig lite extra då. Annars kan ni göra som jag och kasta sig över det och äta direkt. Det viktigaste är att ni njuter riktigt ordentligt av denna gudagåva till maträtt.

 

1 Aborio är ett speciellt ris som ofta används till risotto. Det ger en krämig konsistens och visst tuggmotstånd. Man kan självklart använda vanligt ris om man inte vill köpa aborio, jag skulle gissa att Jasminris är det bästa att använda i så fall. Promotar dock aborio för det rätta känslan ;)

 

Nu ska jag ta något att äta och slå mig ner vid tvn. Det lär inte blir så fancy som paella, tror med på fil eller något i den stilen. En kan ju inte alltid leva som en kung. Hoppas ni har en skön söndagskväll och är taggade inför en ny vecka. Ha det underbart nu allihop, vi hörs imorgon, kärlek,

Annie

Spenatsoppa med mozzarella

Hej fina ni!

Här kommer en liten lördagshälsning med recept på en snabblunch. Idag har jag känns mig seg och vädret har varit grått och tråkigt. Jag har städat, handlat och tagit ett varmt bad. Inte extremt händelserik dag alltså, men skönt ändå Till lunch slängde jag ihop en snabb spenatsoppa som jag tillagade i micron. Till den hade jag oliver och tärnad mozzarella,  gott! FODMAP-fri som vanligt, receptet finner ni under bilden.

Recept för en portion:

* Några bollar hackad spenat (upptinad)

* Laktosfri mjölk

* Vatten

* Salt, vit- och svartpeppar, ingefära, dill, socker

* Oliver (gärna kärnfria eller med någon spännande fyllning)

* En mozzarellaost

 

Gör så här:

Blanda alla ingredienser utom mozzarellan i en djup tallrik. Kör i micron tills den är genomvarm, ta ut och rör runt då och då. Hacka mozzarellan under tiden och ha det i soppan när den är klar. Det går självklart att göra soppan i en kastrull på spisen om man inte är lika lat som jag, vilket jag rekommenderar. Det är lättare att få bra smak och konsistens om man inte kör den i micron, men ibland när latheten tar överhand får man ta dess konsekvenser...

 

Nu ska jag snart fixa något till ikväll som jag aldrig provat innan, inte ens utanför kostplanen för FODMAP. Hur resultatet blir får ni se imorgon, det ser i alla fall jag fram emot, haha. Ha en underbar lördagskväll nu allihop, kärlek från mig,

Annie

Hemmagjord hamburgerdressing, burgare och pommes

God kväll alla fina!

För att fira in fredagen ordentligt blev det hemmagjorda hamburgare med pommes. Det är inte mycket som slår hemmagjord snabbmat! Tjocka, saftiga burgare med smältandes mozzarella, bacon, sallad, tomat, gurka och hemmagjord dressing på... Vattnas i munnen när jag tänker tillbaka på det. Eftersom min erfarenhet av glutenfria hamburgerbröd inte är speciellt högtravande, serverades min hamburgare utan bröd men med extra pommes och tillbehör. Det blir inte så mycket till recept eftersom man bara lägger ihop allting som man vill, men dressingen ska ni självklart få ta del av. Improviserad och helt FODMAP-fri som vanligt, bara att röra ihop och njuta!

Recept för hamburgerdressing:

*  Inlagd smurgåsgurka

* Tomatpuré

* Crème fraiche

* Majonnäs

* Salt och svartpeppar

 

Gör så här:

Finhacka några skivor smurgåsgurka, blanda ihop med en klick tomatpuré och sedan två lika delar crème fraiche och majonnäs. Smaka av med salt och svartpeppar.

 

Detta var vår fredagsmat, snart väntar film, chips och annat gott för att stilla våra begär. Utan FODMAPs så klart. Hoppas ni mår bra och har en underbar fredagskväll allihop, det har jag och tänker fortsätta ha det tills det blir dags för sängen. Njut nu ordentligt av att helgen precis har börjat! Så mycket kärlek,

Annie

Torsdagsmys

Hej alla där ute!

Har varit i skolan heja dagen så har tyvärr inte hunnit laga någon spännande mat idag. Till helgen hoppas jag dock utvidga mina kulinariska vyer och ge mig på något nytt och FODMAP-anpassat.  Vad jag har i tankarna får bli en hemlighet än så länge, så det finns en viss risk att den jag ska bjuda maten på läser detta. Något jag emellertid kan avslöja är att om receptet blir lyckat vill ni inte missa det, jag lovar. Så ha lite tålamod, den som väntar på något gott...

Just nu sitter jag och äter chips och kollar på Lyxfällan. Chips är inte världens bästa mat, jag vet, inte om man ser till fysisk hälsa i alla fall. Psykiskt är en helt annan femma. En vis vän till mig sa något till mig för ett tag sedan som jag sedan dess lever efter; livet är för kort för att inte äta det du är sugen på. Aldrig hört något så sant. Med en viss modifikation om att kanske försöka undvika mat man mår dåligt av (läs: för mycket FODMAPs), är detta ett mycket tänkvärt citat. Off-topic, men en liten tanke jag ville dela med er.

Imorgon är det äntligen fredag, igen. Själv ska jag tillbringa hela dagen på campus med föreläsningar från 8-15. Sedan hoppas jag på att leverera lite nya recept till er! Har ni något roligt planerat inför helgen, eller ska ni bara ta det lugnt? Vad ni än ska hitta på, ha det riktigt bra allihop! Nu blir det påfyllning med chips här hemma. Vi ses imorgon fina ni. Kärlek,

Annie

Räkor i tomatsås med mozzarella och risnudlar

 

Här kommer dagens lunch, som är en mer exklusiv variant av gårdagens soppa. Adderade räkor och haricots vertes, lät såsen behålla sin tjocka konsistens utan att tillsätta mjölk eller vatten och serverade till risnudlar. Det passade nästan bättre som pastasås faktiskt, tycker absolut att ni ska prova detta!

Recept för en portion:

* Olivoja

* Morot

* Salt, vitpeppar, paprikakrydda och oregano

* 1 dl krossade tomater

* Två msk laktosfri matlagningsgrädde

* Ca en tsk sambal oelek (beroende på hur starkt du vill ha det)

* En nypa socker

* Haricots vertes

* Räkor

* 1/2 mozzarellaost

* Risnudlar

 

Gör så här:

Hacka moroten i små bitar och fräs tillsammans med kryddorna i olivoljan. Tillsätt de krossade tomaterna, grädden och sambal oelek. Smaka av med en liten nypa socker. Medan tomatsåsen puttrar kokar du nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Bryt i haricots vertes i såsen och låt puttra lite till. När nudlarna är klara häller du av dem för att sedan blanda dem, tillsammans med räkorna, i tomatsåsen. Hacka mozzarellan i tärningar och lägg på en tallrik, häll sedan nudelblandningen över osten. Dra några varv med pepparkvarnen(svartpeppar) över och servera direkt medan osten smälter. Mmm...

Återbesök hos dietisten

Hej fina ni!

Idag var jag som sagt på besök nummer två hos dietisten. Eftersom IBS-symtomen har förbättrats avsevärt och nästan helt försvunnit konstaterade vi att det ave dags att påbörja fas två i kostbehandlingen FODMAP, nämligen att börja återinföra livsmedel. Detta innebär att jag ska återinföra ett gult livsmedel varje dag, om inga symtom uppstår. Om jag får symtom får jag chilla ett par dagar med endast gröna livsmedel, och sedan prova att återinföra något annat gult. Först ska jag testa med små mängder, för att sedan öka mängden om magen samtycker. Jag är så taggad på detta, ni anar inte! Idag drack jag min första kopp kaffe på nästan två månader, som jag längtat alltså. Det var himmelskt. Mår bra hittills, men ibland kan det dröja upp till 24 timmar innan man får symtom, så vi får se imorgon hur det känns.

Jag har bestämt mig för att ta det lugnt i början och återinföra ett nytt livsmedel kanske varannan dag, för att vara på den säkra sidan. Något jag ser fram emot är att äta äpple. Enligt listan får en börja med ett halvt, och om det funkar kanske jag tillslut kan äta ett helt äpple utan att svälla upp till en ballong efteråt. Åh, vad jag längtar efter den (icke-)känslan. Tänk själva att kunna äta något och må bra efteråt. PEPPAD!!

Hoppas ni alla mår fantastiskt, det gör jag just nu när jag tänker på all mat som jag (förhoppningsvis) kommer kunna äta. Nu tycker jag att vi alla ska njuta av en kväll framför tvn med Vem vet mest och Sveriges mästerkock. Håll även utkik efter ett recept som kommer dyka upp här på bloggen senare ikväll, det vill ni inte missa, jag lovar ;)

Ha en underbar kväll allihop! Kärlek,

Annie