anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Tips för att äta ute med IBS och FODMAP

Hej!

Nu har jag kommit hem efter två hela dagar borta på en mini-semester. Att åka i väg och bo på hotell innebär att alla dygnets måltider blir antingen på restaurang eller köpta på annat vis. De flesta av er vet hur jobbigt det kan vara att hitta saker en kan äta. Ofta finns det inte en enda helt "tillåten" rätt på menyn, vilket kan vara ganska frustrerande. Gluten och laktos bli allt lättare att undvika (woho!), men framförallt lök finns i nästan allt. Tänkte därför ge er lite tips på hur vi ska bära oss åt när vi äter ute!

* Bufféer brukar vara ett ganska bra alternativ. Då kan du välja det du (tror) kan äta och även välja mängden. Det är lätt att utesluta såser, som oftast brukar vara de stora fällorna. 

* Sallader brukar också vara bra. Se dock upp med dressingen, de innehåller ofta någon form av lök.

* Hamburgare med pommes är kanske lite förvånande, men på många restauranger har de glutenfritt hamburgerbröd att välja. Byt ut dressingen mot majonnäs och avstå från lök på burgaren. Så gott som FODMAP-fritt tillslut!

* Glutenfri pizza finns på många ställen. Välj tillåtna toppings, men se upp med tomatsåsen då den oftast innehåller lök. Antingen kan du välja en pizza utan tomatsås (det finns faktiskt!), fråga om du kan få endast passerade tomater (eller liknande, alltså tomatsås utan kryddor), eller skrapa bort den som finns och ät liiiite av den om du klarar av det.

* Fisk, kyckling eller kött utan kryddning med potatis innehåller inga FODMAPs. Det är oftast bara såsen som gör det. Majonnäs kan funka till, eller ketchup (om du inte är känslig mot det). Även skirat smör eller en oljebaserad dressing utan vitlök funkar bra.

* Sushi! Den ultimata snabbmaten för känsliga magar. Se dock upp för misosoppan och bitarna med avokado. I övrigt är det grönt och fritt fram för njutning.

* Till efterrätt är laktosfri glass det godaste alternativet enligt mig. Gärna med tillåtna frukter eller bär.

 

Så där, det var mina bästa tips! Har ni något att tillägga är det välkommet! Nu ska jag äta något för att lugna magen lite och sedan slå mig ner vid TVn. Hoppas ni har en fin kväll allihop ♥︎ Kram,

Annie

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas