anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Poke bowl, FODMAP-anpassad

Hej!

Jag antar att ni inte heller ungått den senaste mattrenden Poke Bowl. För er som inte vet vad det är kan jag enkelt förklara det som sushi i en djup tallrik. Den ultimata rätten för mig alltså. Jag älskar sushi och att äta ur djupa skålar. Kan det bli bättre då? Nej! Efter att ha spanat in lite olika varianter på denna rätt insåg jag ganska snart att den, traditionellt, inte är helt FODMAP-vänlig. Något sådant har dock inte stoppat mig innan och stoppar mig absolut inte när jag - potensiellt, efter långt letande och misströstande - hittat en rätt värdig att koras till min nya favoriträtt.

Och, vänner, tro mig när jag säger att jag älskar detta. Rå fisk (låter kanske inte så upphetsande när en skriver det så, haha) tillsammans med sushiris, blandade knapriga grönsaker och - inte bara en, utan - TVÅ olika sorters dressingar. I'm in heaven. Detta är inte det klassiska receptet på Pke Bowl, utan den är lite Anniefierad. Förmodligen skulle jag älska en "äkta" poke bowl minst lika mycket, men detta är ett förstaklassigt substitut som dessutom är helt FODMAP-fritt och gör din mage glad. Hallelujah för Poke Bowl. Kommer göra så många sådana här i fortsättningen och utforska olika smakkombinationer och dressingar att ha i.

Min version av Poke Bowl FODMAP Edition hittar ni under bilden!

 

Recept för två bowls:

* Två portioner sushi-, gröt, eller jasminris

* 4 salladsblad

* 6 körsbärstomater

* En morot

* 4 cm gurka

* 50 g fetaost (1/3 paket)

* Inlagd ingefära (köpt eller egen, recept längre ner)

* En tonfiskfilé

Dressing #1:

* 2 msk japansk soja

* 2 msk olja

* 1/2 msk vatten

* 1 tsk limejuice

* 1 tsk sambal oelek

* 1 krm socker

Dressing #2:

* Laktosfri crème fraîche

* Majonnäs

* Ev lite vatten för lösare konsistens

* Citronjuice

* Salt, vitpeppar, socker

 

Gör så här:

Riset kan kokas dagen innan eftersom det ska vara kallt vid servering. Annars kokar du riset och kyler ner det innan du börjar med det andra. När riset är kallt rör du i en matsked av lagen till den inlagda ingefäran.

Blanda ihop dressingarna. Dressing #2 är upp till dig hur mycket/lite du vill ha av majonnäs vs crème fraîche och citron. Pröva dig fram!

Bryt av 4 salladsblad. Dela körsbärstomaterna i fyra delar. Skala moroten och gör långa, smala remsor med hjälp av skalaren. Hacka gurkan i små stavar. Tärna fetaosten. Skär till sist tonfisken i små tärningar. 

Inlagd ingefära: Du kan antingen köpa färdig eller göra enkelt själv. Skär ingefära i tunna bitar. Lägg i en kastrull och häll på en del vitvinsvinäger, en del socker och fem delar vatten (tex 1/2 dl vitvinsvinäger, 1/2 dl socker, 2,5 dl vatten). Koka upp och dra av från värmen. Låt dra i vattnet en stund och häll sedan i en glasburk. Förvara i kyl med lock.

Uppläggning: Börja med att lägga två salladsblad i varje skål. Dela upp riset i de två skålarna. Placera ut morotsremsor, gurkstavar, tomatbitar, ingefära och tonfisken på riset. Strö över fetaosten. Ringla över båda dressingarna och servera.

Åh, alltså, ja. Detta är så rätt. Jag har hittat hem. Har ni smakat Poke Bowl än? Är ni lika sålda som jag?

 

Ikväll ska jag testa min glassmaksin, äntligen! Väntar spänt, hoppas ni också gör det. Ni får en uppdatering om hur det gick när jag smakat tillräckligt mycket för att kunna utvärdera, hehe. Så länge får ni har en underbar kväll alliop! Ta hand om er ♥︎ Kärlek,

Annie

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas