anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Pastagratäng med parmaskinka

Hej!

För ett litet tag sedan gjorde jag en pastagratäng för en person (migsjälv). Det tillhör inte vanligheterna, men jag hade alla ingredienser för en gratäng men inte möjlighet att göra en stor och frysa in rester. Eftersom jag även hittade en perfekt form för en person fanns det ingen anledning att inte göra en. Gratäng är ju godare än vanlig pasta med sås. Dels blir pastan mycket krämigare, dels får man massa smält ost på toppen på en gratäng. Osten är väl den störtsa anledningen till att göra en gratäng och inte en vanlig sås egentligen. Ni som hellre gör en sås kan använda samma ingredienser, men istället för att hälla över pastan i en form så kökar du den i en kastrull på spisen. Superlätt!

Ber om ursäkt för en dålig mobilbild, men hade tyvärr inte kameran tillgänglig.

Recept för en portion:

* En portion glutenfri pasta

* 1-2 skivor parmaskinka eller annan lufttorkad skinka

* 1/2 dl laktosfri grädde

* 3/4 dl laktosfri crème fraîche

* 1 msk laktosfri mjölk

* Oregano, salt, svart- och vitpeppar

* Hårdost, gärna smakrik

 

Gör så här:

Sätt ugnen på ca 200°.

Koka pastan, men inte färdig. Häll av den när det är ca 5 minuter kvar. 

Blanda grädde, crème fraîche, mjölk och kryddor i en skål. Skär skinkan i skivor. 

Häll den halvkokta pastan i en ugnssäker portionsform. Strö över skinkan och blanda runt lite. Häll över gräddblandningen. Riv över mycket ost. Ställ in i ugnen tills den fått fin färg och pastan är mjuk, ca 10-20 minuter.

Servera till en sallad och ett (eller fler) glas laktosfri mjölk ♥︎

 

Jag hade tänkt fixa i ordning allting idag inför plugget imorgon, men jag har inte ens börjat. Typiskt mig. Ikväll ska jag dock fixa en matlåda, leta upp block och pennor, försöka hitta något att ha på mig och kolla upp var jag ska ta vägen imorgon. Det kan inte ta hur lång tid som helst. Det är en heldag på universitetet som väntar imorgon, men jag ska göra mitt bästa för att hinna bjussa på lite FODMAP-fritt till er! Det kanske är några av er som också börjar med plugg eller jobb imorgon också? Hoppas ni alla har haft en fin söndag och att ni får en mycket bra start på veckan! Kram,

Annie

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas