anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Morotssoppa med räkost och lax

Hej!

Så har ännu en dag snart gått på min sista semestervecka. Jag kan inte riktigt komma överens med vädergudarna om att detta är augustiväder. Solen kikar fram då och då och stundom är det ganska varmt, men skuggan är det iskallt. Men en ska väl inte klaga så länge det inte snöar. Då räknar jag inte hagel som snö (vilket vi fick för några dagar sedan).

Nu tänkte jag ju inte prata om vädret, utan ge er ett litet trevlig recept på soppa. Jag tror bestämt att jag tidigare nämnt att soppa är en doldis bland alla maträtter. Egentligen är det en perfekt höst- och vinterrätt, men när vädret är som det är (det vill säga typ 10°C och regn) passar soppa bra även i augusti. Denna gjorde jag till lunch för några dagar sedan till mig, mamma och pappa (därav är receptet för tre personer i beskrivningen) och den blev väldigt uppskattad! Vi fick nästan slicka ur grytan när vi ätit upp. Sen om det beror på att den var gudomligt god eller att jag gjorde för liten sats är en annan sak. Jag tror(hoppas) på det försnämnda.

Innan jag ger er receptet, som ni egentligen bara kan se om ni slutar läsa och scrollar förbi bilden, tänkte jag bara göra lite reklam för denna fantastiska soppa. Den kanske inte ser mycket ut för världen, men ack så fel intryck en bild kan ge. Eftersom morötter utgör grunden är den full av vitaminer och annat nyttigt morötter innehåller. Förutom det är laxen rik på livnödvändiga och supernyttiga fettsyror. Som grädde på moset är soppan helt FODMAP-fri. Glömde jag nämna smaken? Svingod. Vilken supersoppa! Testa den!

 

Recept för 3 personer:

* Två stora morötter

* Olja till stekning

* 4-5 dl vatten

* 1 dl laktosfri grädde

* 2 msk tomatpuré

* 1 msk hummerfond

* Salt, svart- och vitpeppar, socker, dill, kanel, paprika

* 2 laxfiléer á 125 g

* 2 msk räkost

 

Gör så här:

Skala och riv morötterna. Fräs i olja i en kastrull. Häll på 4 dl vatten, grädde, tomatpuré och hummerfond. Krydda och smaka av med salt, peppar, socker, paprikakrydda, dill och en liten doft kanel. Låt koka ihop ett par minuter.

Tärna laxen och ha i den i soppan. Låt puttra ett par minuter så att den blir klar. Ha i räkost någon minut innan servering, se till så att det inte kokar, då kan det skära sig! Rör runt så att osten löser upp sig. Smaka av en sista gång eftersom laxen stjäl en del salt. Servera med ett gott glutenfritt bröd.

Det går bra att mixa morötterna med en stavmixer innan ni lägger i laxen om ni vill ha en slät konsistens på soppan. Jag gillar dock tuggmotståndet de rivna morötterna ger. En smaksak!

 

Dags för att njuta sönder den här tisdagen och ta vara på varenda sekund av semsetern. Gör det ni också! Kärlek,

Annie

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas