anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Kolasås

Hej!

Nu har jag precis gjort glass för andra gången i min glassmaskin. Det är så roligt! Jag blandade ihop smeten igår och körde den i maskinen idag. Jag har precis öst smeten i glasspaket och ställt in i frysen för den sista frysningen. Inom kort får ni veta mer exakt vad för glass jag gjort och hur den blev. Men redan nu tänkte jag avslöja att en av ingredienserna i glassen är kolasås. Denna goding kokade jag ihop igår och tänkte ge er receptet. Det är ju så enkelt att göra egen kolasås! Egentligen bör intag av kolasås begränsas för de flesta av oss eftersom det innehåller ganska mycket socker och kan ställa till det i magen för en del. Men ibland måste en ha kolasås, så är det ju. Så nu behöver ni inte vänta längre på ett enkelt (det enklaste?) receptet på hemmagjord kolasås, utan här har ni det. Så sluta direkt upp med att köpa färdig som innehåller massa E-ämnen och jag-vet-inte-vad. Var goda!

Ingredienser:

* 1 dl laktosfri vispgrädde

* 1,5 msk sirap

* 1 msk socker

* En nya salt

 

Gör så här:

Häll alla ingredienser i en kastrull, koka upp under omrörning. Låt det puttra tills det tjocknar till önskad konsistens, det tar några minuter. Rör om då och då så att det inte bränner fast. 

Förvara den i en glasburk med lock i kylen. 

Min fick ingen riktig kola-färg (alltså brun/beige...), men jag lovar att smaken var det absolut inget fel på. Jag kan tänka mig att det har med hur mycket socker/sirap en har i. Ni kan ju mixtra lite med mängderna om ni vill. Jag hade i lite på måfå, så jag är inte hundra på att de mått jag angett är exakta. Men det måste va svårt att få äcklig kolasås, haha.

Nu ska jag (än en gång) försöka varva ner efter ännu en hetsig dag. Magen trivs verkligen inte i sånt här klimat. Men, men. Det handlar nog en del om att vänja sig och försöka få lite rutin på det hela. Det har ju inte ens gått en vecka, så det ska jag nog klara av med tidens gång! Nu ska jag smaka på glassen! Så spänd! Kan avslöja att det såg väldigt gott ut i alla fall. Ha det så bra hörrni, vi hörs snart ♥︎ Kärlek,

Annie

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas