anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Fluffiga bananpannkakor med tillbehör

Hej allihop!

Så var det fredag och jag tänkte bjussa på världens bästa fredagsrecept. Idag har det varit mulen och kallt, så det var som gjort för en dag inomhus i soffan. Så det är vad jag har gjort, samtidigt som jag kollat serier och ätit pannkakor. Den perfekta dagen? Ja, typ. 

Vanliga pannkakor med vetemjöl och massa sockriga tillbehör är ju inte de bästa för våra IBS-magar, och inte heller speciellt FODMAP-fritt. Därför har jag självklart gjort magvänliga, FODMAP-vänliga och aptitvänliga pannkakor som jag hade kunnat äta flera kilo av. Detta är en variant av de populära bananpannkakorna, men med både mjölk och bakpulver för att få dem fluffigare och lättare i konsistensen. Om jag får säga det själv blev dem mästerliga. Om ni inte testat tycker jag ni ska göra det. Vem gillar inte pannkakor liksom?

Recept för en portion:

* 1/2-1 banan beroende på storlek

* 1 ägg

* 1 msk laktosfri mjölk

* 1/2 tsk bakpulver

* En nypa salt

* Kokosolja till stekning

Tillbehör:

* Laktosfri vispgrädde

* Kokosgrädde

* Blåbär, hallon eller jordgubbar

 

Gör så här:

Knäck ägget i en skål och tillsätt övriga ingredienser (förutom kokosolja som är till stekning). Mixa med en stavmixer till en jämn smet. Stek små plättar i riktigt med kokosolja på medelvärme. Du kan göra många små eller ett par stora, det är upp till dig! Var lite försiktig när du vänder dem, jag använde två stekspadar för att vara på den säkra sidan.

Servera till vispad laktosfri grädde, kokosgrädde och mosade bär. 

Här har jag både vanligt grädde och kokosgrädde. Kokosgrädden är fastare i konsistensen, men smälter samtidigt mycket lättare när den kommer i kontakt med något varmt (typ bananpannkakor). Ett hett tips är att blanda båda gräddsorterna. Själv mojsar jag ihop alla tre tillbehören och smetar ut över pannkakorna, men det blir inte så snyggt på bild så ni fick se hur det såg ut sekunderna innan.

 

Åh, nu blev jag sugen på pannkakor igen. När jag flyttar upp till lägenheten igen kan jag äta pannkakor flera gånger om dagen, men just nu när vi är en hel familj som sitter vid samma middagsbord är det nog inte så populärt. Får hålla mig helt enkelt. Ikväll drar vi till kusten en sista gång innan jag flyttar till studentlyan för hösten. Det är vemodigt, men jag har ändå lyckats vara där ganska många gånger denna sommaren så jag känner mig nöjd ändå. Vi får se vad det blir för episk fredagsmat, om ni har tur hamnar det på bloggen lite senare. Nu ska jag packa det sista inför helgen, ha en underbar fredagskväll allihop! Kärlek,

Annie

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas