anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Baconlindade morötter

Hej!

Ibland är det enklaste det godaste. Så är det typ i detta fall. Vi gjorde, som sagt, tapas för ett tag sedan, och en av standardtapasen (?) är baconlindade dadlar. Eftersom dadlar är en röd FODMAP går denna tapas bort och vi lämnas utan denna baconlinade godhet. Självklart ger inte jag upp där utan funderar ut något annat som går att lindas i bacon. Sagt och gjort! Efter en stunds tänkande kom jag fram till att morötter borde gå fantastiskt att linda i bacon och köras i ugnen tills de blir sådär lagom mjuka, fortfarande med tuggmotstånd. Och om det blev gott! Bättre än dadlarna by far! Till och med min bror åt det, och han gillar inte ens tillagade morötter (knappt råa heller för den delen).

Summan av kardemumman: skit i dadlarna nästa gång du gör tapas. Rulla in morötter i bacon istället. Det blir både godare och hälsosammare. För att inte tala om helt FODMAP-fritt. Sa jag förresten att det var helt sjukt gott? 

 

Ingredienser:

* Morötter

* Bacon

 

Sätt ugnen på 225°. Skala morötterna och skär i stavar. Klipp baconen i halvor och linda dem runt morötterna. Lägg på bakplåtspapper på en plåt och ställ in i ugnen i ca 20-30 minuter, tills morötterna är perfekta och baconen fått lite färg. ÄT OCH NJUT!

 

Hoppas ni har en underbar dag allihop! Ett tips är att göra dessa små baconlindade morötter till ikväll och äta som de är eller dippa i tex den här dippen. Det är ju trots allt lill-lördag. Sköt om er finisar ♥︎ Kram,

Annie

Dipp till chips, grönsaker eller sås till grillat

Hej!

Jag vet att jag nämnt det förr, men det tål att nämnas igen. Att hitta FODMAP-vänliga såser till exempelvis kött kan vara väldigt svårt. För att inte tala om snudd på omöjligt om en letar färdiga såser i affären. Jag har tidigare tipsat om denna sås som passar perfekt till grillat, och den här som passar till fisk och skaldjur. Idag tänkte jag ge er en lite mer anpassningsbar sås som passar både till dipp och som sås till mat. Ett tips är ha lite starkare kryddning om du ska dippa i den, vilket inte jag tycker behövs om den äts till mat eftersom maten ska ta överhanden i det sistnämnda fallet. Det är så klart en smaksak.

Just den här såsen hade vi till tapas och passade superbra till bland annat kycklingspetten jag visade här om dagen. Men som sagt, du kan lika väl ha den till chips! Eller varför inte först äta den till mat för att sedan bära med dig den till tv-soffan och fortsätta äta den till chips eller grönsaksstavar. Om det är något kvar av den vill säga.

Ingredienser:

* 3 dl laktosfri crème fraîche, gräddfil, yoghurt eller liknande

* 2 msk tomatpuré

* Salt, peppar, socker

* Paprikapulver, chiliflakes, spiskummin, cayennepeppar, oregano

 

Gör så här:

Blanda allt i en skål och smaka av med kryddor. Det krävs ganska ordentligt med kryddning, så var inte rädd för att ösa på. Ju mer smak, desto godare!

 

Ha en fortsatt trevlig dag fina ni! Kram,

Annie

Kycklingspett

Hej!

Igår tipsade jag om att göra egen FODMAP-fri tapas, och här kommer recept på den första: kycklingspett! Jag älskar kyckling. Dels är det ett hälsosamt kött som går att göra nästan vad som helst med: spett, filé, köttfärssås, burgare... ja, ni fattar. Dels för att du kan få en fantastisk smak bara genom lite salt och peppar, men det passar även med en oändlig mängd olika smakkombinationer. Nästan hur du än kryddar kycklingen passar det till köttet och bildar en ny, spännande helhet. Det går att exprimentera med sälta, sötma, syrlighet och massa andra smaker för att få en ny rätt. 

Jag valde att göra mina kycklingspett något spicy, men ändå inte med för utstickande smak eftersom det skulle passa till resterande tapas. Personligen tycker jag ingefära är en stor vinnare när det gäller kyckling. Det passar riktigt bra i kombination med både sött och salt och allt däremellan, tillsammans med kyckling så klart. 

Ingredienser:

* Kycklingfilé

* 1 cm färsk ingefära

* 2 msk olivolja/rapsolja eller båda

* 2 tsk citronjuice

* Chiliflakes

* Salt och peppar

 

Gör så här:

Riv färsk ingefära. Blanda ihop med olja (jag använde både olivolja och rapsolja), citronjuice och krydda efter smak. Ciliflakes går att byta ut mot tex sambal oelek eller chilipeppar.

Skär kycklingfilén i strimlor och trä på grillspett. Jag delade grillspetten på hälften för att de skulle få plats i stekpannan (det var för dåligt väder för att grilla tyvärr).

Pensla kycklingen med marinaden och låt dra till sig. Stek sedan i olja på medelhög värme tills kycklingen är klar. 

 

Både enkelt och gott! Dessa små spett behöver så klart inte serveras som tapas, utan funkar minst lika bra till ris, pasta eller klyftpotatis. Eller kanske till en sallad? Eller som snacks en fredagskväll... Med rätt dippsås hade jag typ kunnat äta dessa istället för (eller som komplement till) chips. 

Hoppas ni haft en bra start på veckan allihop. Jag ska strax bege mig till univeristet för föreläsning heeela eftermiddagen. Bokstavligt talat. Sedan måste jag handla och förbereda morgondagen, och sen är det snart dags för att lägga sig. Det kommer bli en lång dag idag med andra ord. Om ni har tips på snabba middagar/kvällsmål tar jag tacksamt emot det! Det kommer behövar ikväll, haha. Ha en fin dag vänner ♥︎ Kram,

Annie

FODMAP-fri tapas

Hej!

För ett tag sedan, närmare bestämt sista kvällen hemma hos föräldrarna, gjorde vi FODMAP-fri tapas. Vid första tanken på tapas är inte det det mest FODMAP-vänliga alternativet, men gör en det själv kan det bli både magvänligt och riktigt bra! Jag satte mig ner och funderade på vad i traditionell tapas som funkar enligt FODMAP och kom sedan med nytänkande förlag. Slutresultatet blev väldigt bra. Ett vinnande koncept helt enkelt.

Tapas är ju en fantastisk måltid som kan varieras i det oändliga och anpassas efter allas smaker. Det kan göras för en låg budget och går att lyxa till ordentligt om till exempel föräldrarna betalar(...). Det är lite pyssligt, men är man flera stycken är det ju en del i det hela att laga det tillsammans. Riktigt roligt med andra ord, plus att alla kan vara med och bestämma vad var och en vill ha för slags tapas. Det bästa av allt är att det går att göra både diet- och allergivänligt i väldigt hög grad.

Idag får ni en liten helhetsblick över min tapastallrik (som jag råkade börja äta innan jag tog kort på...). Senare i veckan får ni recept på varje tapas. Hoppas det låter som ett bra upplägg. Låt er inspireras!

Dessa tapas hade jag:

Kycklingspett

* Baconlindade morötter

* Marinerade räkor

* Tomat- och mozzarellasallad

* Laxsnurror

* Gurkstavar

* Körsbärstomater

* Kalamataoliver

* Stekt tonfisk i kuber

* Dessertostar

* Två olika dippsåser

 

Recepten på dessa kommer som sagt senare och jag kommer länka dem i detta inlägget allt eftersom jag lägger upp recepten. 

 

Hoppas ni haft en fin helg allihop och kunnat ta det lugnt och pausa från veckans alla måsten. Nu är det dags att ta nya tag och ladda upp inför en ny vecka. Tagga måndag! Och framförallt, tagga en lång, härlig söndagskväll. Ha det riktigt bra och ta hand om er! Kram,

Annie

 

Italiensk sallad

Hej!

För alla som följer bloggen lite vet att jag gjorde glass för ett par dagar sedan och igårkväll blev det premiär för smakning! Jag måste säga att jag blev väldigt nöjd denna gång. Det enda är att den inte har den krämiga konsistensen en köpt glass har. Om det i sin tur beror på felaktigt recept, dålig glassmaskin eller brist på artificiella tillsatser är ännu oklart. I vilket fall kommer jag undersöka saker närmre genom att mixtra lite med proportionerna i receptet och eventuellt tillsätta lite andra ingredienser. Detta är dock ett vidare projekt. Bilder, recept och utförligare recension på glassen kommer inom kort!

Idag tänkte jag istället ge er ett förslag på hur ni gör en enkel och snabb sallad för antingen en lätt lunch, förrätt eller som side-dish. Den är inspirerad av det italienska köket (som jag älskar), men men vanliga ingredienser de flesta har hemma. Enkelt blir ofta supergott. Om ni inte tror mig kan ni ju testa själva.

Ingredienser:

* Blandad sallad, jag hade svensk grönsallad och babyspenat

* Tomat

* Mozzarella

* Oliver

* Rökt skinka, jag hade kallrökt smörgåsskinka

* Olivolja med citron

* Svartpeppar

 

Gör så här:

Skär salladen i bitar, hacka tomat och mozzarella. Skär skinkan i bitar. Blanda allt i en skål eller på en tallrik. Ringla över olivolja och strö över svartpeppar.

 

Det är så skönt med helg! Har tagit paus från plugget idag och njuter av, kanske det sista, sommarvädret. Hoppas ni också kan koppla av och må bra. Det behövs ibland. Ta hand om er hörrni! Kram,

Annie

Kolasås

Hej!

Nu har jag precis gjort glass för andra gången i min glassmaskin. Det är så roligt! Jag blandade ihop smeten igår och körde den i maskinen idag. Jag har precis öst smeten i glasspaket och ställt in i frysen för den sista frysningen. Inom kort får ni veta mer exakt vad för glass jag gjort och hur den blev. Men redan nu tänkte jag avslöja att en av ingredienserna i glassen är kolasås. Denna goding kokade jag ihop igår och tänkte ge er receptet. Det är ju så enkelt att göra egen kolasås! Egentligen bör intag av kolasås begränsas för de flesta av oss eftersom det innehåller ganska mycket socker och kan ställa till det i magen för en del. Men ibland måste en ha kolasås, så är det ju. Så nu behöver ni inte vänta längre på ett enkelt (det enklaste?) receptet på hemmagjord kolasås, utan här har ni det. Så sluta direkt upp med att köpa färdig som innehåller massa E-ämnen och jag-vet-inte-vad. Var goda!

Ingredienser:

* 1 dl laktosfri vispgrädde

* 1,5 msk sirap

* 1 msk socker

* En nya salt

 

Gör så här:

Häll alla ingredienser i en kastrull, koka upp under omrörning. Låt det puttra tills det tjocknar till önskad konsistens, det tar några minuter. Rör om då och då så att det inte bränner fast. 

Förvara den i en glasburk med lock i kylen. 

Min fick ingen riktig kola-färg (alltså brun/beige...), men jag lovar att smaken var det absolut inget fel på. Jag kan tänka mig att det har med hur mycket socker/sirap en har i. Ni kan ju mixtra lite med mängderna om ni vill. Jag hade i lite på måfå, så jag är inte hundra på att de mått jag angett är exakta. Men det måste va svårt att få äcklig kolasås, haha.

Nu ska jag (än en gång) försöka varva ner efter ännu en hetsig dag. Magen trivs verkligen inte i sånt här klimat. Men, men. Det handlar nog en del om att vänja sig och försöka få lite rutin på det hela. Det har ju inte ens gått en vecka, så det ska jag nog klara av med tidens gång! Nu ska jag smaka på glassen! Så spänd! Kan avslöja att det såg väldigt gott ut i alla fall. Ha det så bra hörrni, vi hörs snart ♥︎ Kärlek,

Annie

Fried quinoa med lax

Hej!

Just nu är det mycket med plugget då allt drar igång, alla böcker ska inhandlas och en försöker komma in i pluggtänket igen efter sommaruppehållet. Tur att jag har lite recept på lager som ni kan få när jag för tillfället endast äter matlådor. Här kommer en snabb lunch jag gjorde för ett tag sedan. Nyttig, supergod, FODMAP-fri och snabb. Kan det bli bättre? Nope. Jag har inte så mycket mer att säga än att det även passar perfekt som matlåda, så varför inte göra några portioner extra? Jag inspirerar mig själv just nu och funderar på att laga något liknande snart att fylla frysen med. Allt-i-ett-mat är helt klart det bästa när det kommer till matlådor. Och här är ett praktexempel på när det är blir riktigt gott. Superwin!

Ingredienser:

* 2 portioner quinoa

* Olja till stekning

* En laxfilé á 125 g (eller två om ni vill)

* En näve haricots verts

* En näve babyspenat

* En soltorkad tomat

* En bit gurka

* Ingefära

* Sesamfrö

* Salt, svart- och vitpeppar, socker

* Ett ägg

 

Gör så här:

Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen.

Hacka gurkan och den soltorkade tomaten, bryt haricots verts i bitar, riv en bit ingefära fint. Stek tillsammans med babyspenaten och sesamfrö i olja en het stekpanna. Skär laxen i tärningar. Häll i den och quinoan i pannan och vrid ner värmen något. Krydda. När laxen börjar bli klar knäcker du ett ägg över och rör runt så att inte ägget steks, utan att allt får en krämig konsistens.

 

Jag är helt uppe i varv just nu. Har hållt igång hela dagen och måste sätta mig i soffan, äta och försöka pusta ut. Jag skulle inte kalla mig stressad, men det är en liknande känsla och magen reagerar så klart lite extra på allt en äter när kroppen och huvudet inte vilar. Ikväll ska jag försöka varva ner och vara snäll mot magen. Har ni några bra tips på hur magen kan lugnas på bästa sätt? Berätta gärna om era erfarenheter! Imorgon väntas mer föreläsningar och mer plugg. Det har bara börjat nu... Puh.

Ha en fin kväll allihop ♥︎ Kram,

Annie

Ostchips

Helluu!

Puh, då har plugget satt igång igen. Redan efter de två första dagarna känner jag att varken kroppen eller huvudet är van vid flera timmars föreläsning i rad. Kroppen blir rastlös och huvudet tungt. För att inte tala om ögonen. Ärligt talat är det lite svårt att hålla dem öppna mot slutet av dagen. Jag har även än en gång påminnts om att det kostar pengar att leva. Och eftersom mat är den viktigaste byggstenen - i alla fall i mitt liv - blir det en ganska stor utgift varje månad. Detta leder oss in på hur en kan använda rester istället för att slänga dem. 

Alla som har ost på mackan vet att det kan vara svårt, för att inte tala om omöjligt, att hyvla det sista av osten. De flesta länger nog den lilla biten som blir över, men inte en äkta student! Varför inte passa på att göra supergoda ostchips av den istället? Jag hittar ingen anledning till varför en skulle låta bli. Så, istället för att slänga det sista av osten, kolla in receptet nedan och njut av knapriga och goda ostchips ikväll!

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Riv osten och lägg i små högar på ett bakplåtspapper. Ställ in i mitten av ugnen tills de har smält och blivit små chips. Ca 5 minuter. Se upp så de inte bränner! 

 

Hur enkelt och gott som helst. Tyvärr tar det ju ganska lång tid för en ensamstående student att ta sig igenom en hel ost, så det blir inte ostchips så ofta om en ska vänta tills osten är slut varje gång. Tur att det går att riva osten även då den inte är slut. Så en kan njuta lite då och då. Kanske ska göra dessa små knapriga godingar ikväll... Hur som helst. Hoppas ni har en fin kväll allihop! Ta hand om er ♥︎ Kram,

Annie

Hemmagjord vaniljglass

Hej!

Nu tänkte jag berätta om min första sats glass i min nyinhandlade glassmaskin. Jag gjorde det enkelt för mig första gången och gjorde samma recept som här, då jag gjorde glass utan maskin. Det är för övrigt ett väldigt bra grundrecept som jag starkt rekommenderar. Svårt att misslyckas med helt enkelt! Jag gjorde glassmeten kvällen innan och lät den stå i kylen över natten och helda dagen därpå. När jag sedan tog fram den för att göra glassen hade den tjocknat lite och luktade underbart vaniljigt. Sedan satte jag igång maskinen och hällde i smeten.

Resultatet blev en riktigt god vaniljglass. Konsistensen är bättre än då jag inte använde maskin. Om det beror på just maskinen, eller det faktum att jag inte lät smeten vänta ett helt dygn i kylskåp, vet jag inte. Kanske en kombination. I vilket fall är jag ärlig när jag säger att den här glassen är minst lika god som den du köper i butiken. Det enda som är lite sämre är att glassen är något hårdare när den stått i frysen länge. Det beror i sin tur förmodligen på alla konstiga tillsatser och insprutad luft som finns i köpt glass. Det kan jag leva utan. Det är bara att spola lite varmvatten på skeden och sedan skopa glass. Ingen fara med andra ord!

Allt som allt: det tar tid och planering att göra egen glass. I slutändan skulle jag dock säga att det är värt det. Du vet precis vad din glass innehåller, och du kan göra så att den innehåller precis vad du vill. Det är väl det allra bästa. Egen glass får 5/5. Kommer inte köpa glass på länge. Nu blir det istället laktosfri grädde som kommer inhandlas för att sedan omvandlas till underbar, krämig, laktosfri glass ♥︎

Det var lite svårt att få till en bild som såg god ut, men här ser ni i alla fall hur glassen ser ut när den är upphälld i ett glasspaket och legat i frysen i ca ett dygn. Fett god.

Jag planerar att göra nästa sats till helgen. Då blir det inte vanilj, utan något annat mer spännande. Om det blir lyckat får ni självklart veta! Kanske även visar om jag misslyckas, bara för att varna er att inte göra samma misstag, haha. Har ni några förslag på smaker? Shoot! Vill ha tips på glassar att göra. Eller tips på hur glassen blir extremt god. Allt är välkommet!

Ha en underbar dag finisar ♥︎ Kram,

Annie

Pastagratäng med parmaskinka

Hej!

För ett litet tag sedan gjorde jag en pastagratäng för en person (migsjälv). Det tillhör inte vanligheterna, men jag hade alla ingredienser för en gratäng men inte möjlighet att göra en stor och frysa in rester. Eftersom jag även hittade en perfekt form för en person fanns det ingen anledning att inte göra en. Gratäng är ju godare än vanlig pasta med sås. Dels blir pastan mycket krämigare, dels får man massa smält ost på toppen på en gratäng. Osten är väl den störtsa anledningen till att göra en gratäng och inte en vanlig sås egentligen. Ni som hellre gör en sås kan använda samma ingredienser, men istället för att hälla över pastan i en form så kökar du den i en kastrull på spisen. Superlätt!

Ber om ursäkt för en dålig mobilbild, men hade tyvärr inte kameran tillgänglig.

Recept för en portion:

* En portion glutenfri pasta

* 1-2 skivor parmaskinka eller annan lufttorkad skinka

* 1/2 dl laktosfri grädde

* 3/4 dl laktosfri crème fraîche

* 1 msk laktosfri mjölk

* Oregano, salt, svart- och vitpeppar

* Hårdost, gärna smakrik

 

Gör så här:

Sätt ugnen på ca 200°.

Koka pastan, men inte färdig. Häll av den när det är ca 5 minuter kvar. 

Blanda grädde, crème fraîche, mjölk och kryddor i en skål. Skär skinkan i skivor. 

Häll den halvkokta pastan i en ugnssäker portionsform. Strö över skinkan och blanda runt lite. Häll över gräddblandningen. Riv över mycket ost. Ställ in i ugnen tills den fått fin färg och pastan är mjuk, ca 10-20 minuter.

Servera till en sallad och ett (eller fler) glas laktosfri mjölk ♥︎

 

Jag hade tänkt fixa i ordning allting idag inför plugget imorgon, men jag har inte ens börjat. Typiskt mig. Ikväll ska jag dock fixa en matlåda, leta upp block och pennor, försöka hitta något att ha på mig och kolla upp var jag ska ta vägen imorgon. Det kan inte ta hur lång tid som helst. Det är en heldag på universitetet som väntar imorgon, men jag ska göra mitt bästa för att hinna bjussa på lite FODMAP-fritt till er! Det kanske är några av er som också börjar med plugg eller jobb imorgon också? Hoppas ni alla har haft en fin söndag och att ni får en mycket bra start på veckan! Kram,

Annie

Tillbaka i studentlägenheten

Hej!

Nu sitter jag i studentlägenheten igen efter nästan tre månader hemma. Nu är det dags att packa upp allt och bosätta mig ordentligt innan skolan drar igång på måndag. Ikväll ska jag ta det lugnt, laga FODMAP-fri tacos och bara landa i Linköping. Vill ni ha mina tips för den bäst tacos utan FODMAPs? Bara att hoja till så slänger jag upp bilder och recept på bloggen inom en snar framtid! Har NI smarta och goda tips för en FODMAP-fri taco-måltid? Kommentera och gör min tacokväll lite bättre! 

Imorgon ska jag försöka hinna lägga upp ett nytt recept till er. Förutom det måste jag hitta skolgrejer, pennor, suddgummin, block, fixa matlåda, anmäla mig på kursen och allt sånt där jag släppt helt under sommaren. Det brukar gå ganska fort att komma in i rutinerna igen, det är bara nu i början det kan kännas som att det är mycket att fixa. Men det kommer nog gå bra, är faktiskt lite taggad på att det ska dra igång igen. Framförallt ska det bli roligt att träffa folk jag inte sett på hela sommaren.

Nu ska jag fortsätta packa upp och sedan försöka få lite frisk luft innan tacokvällen tar vid. Ha en fantastisk lördag allihop! Kram,

Annie

Moules Paulette (musslor i vitt vin och grädde)

Hej!

Hoppas ni har en fin fredag allihop. Det är min sista dag här hemma hos föräldrarna och jag har haft en vemodig känsla i kroppen hela dagen. Tidigt imorgon tar jag mitt pick och pack och flyttar upp till studentlägenheten för höstterminen. Det är blandade känslor, både skönt att komme hem och sköta om sig själv, men tråkigt att lämna familjen och semestern bakom sig. Men jag har ju hela fredagskvällen att spendera här, och det känns väldigt bra! Det leder oss in på dagens recept. Detta är bland det godaste jag vet (jag säger det ofta, men jag lagar mest sånt jag gillar... ;)), nämligen musslor. Som jag tidigare nämnt älskar jag i princip allt som kommer från havet, och musslor är definitivt inget undantag! 

Moules frittes är en rätt jag skulle kunna välja varje gång jag är på restaurang, om det nu inte vore för all denna lök. Dessvärre är det någon sorts lök i alla rätter med musslor. Jag har faktiskt inte lyckats hitta en enda utan. När detta är fallet får en helt enkelt ta saken i egna händer och laga till dem själv! Jag valde att göra Moules frittes gräddiga kusin Moules Paulette. Typ i alla fall. Namnet, för att inte tala om mitt uttal av rätten, kan mycket väl vara fel, men vad gör det när smaken är precis som den ska!

Jag har aldrig tidigare tillagat musslor, men nu när det är gjort upptäckte jag hur enkelt det är. Så det här var förmodligen inte sista gången jag slängde ihop en Moules Paulette, eller liknande. Hoppas bara affärerna hemomkring har extrapris på musslor snart. Nu när jag måste börja tänka på ekonomin igen kommer jag inte köpa färska blåmusslor direkt från fiskhandlaren precis. Tyvärr. Hur som helst. Om ni, precis som jag, gillar musslor lite för mycket tycker jag ni ska testa detta magvänliga, FODMAP-fria recept! Scrolla ner bara!

Recept för 3-4 personer:

* Ett nät blåmusslor

* Olja

* Timjan

* 3 dl vitt vin

* 2 dl laktosfri grädde

* Salt, socker, vitpeppar

* Färsk persilja

 

Gör så här:

Skrubba musslorna och skölj dem väl.

Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs timjan. Häll i vinet och musslorna och lägg på locket. När musslorna öppnat sig häller du på grädden. Försök röra om så att alla musslor får sås på sig.

Lyft ur musslorna med en hålslev och lägg åt sidan i en skål. Krydda såsen ordentligt och smaka av. Bryt i färs persilja. Häll tillbaka musslorna och blanda runt. Servera med glutenfritt bröd eller kex, goda ostar och ett glas vitt vin (om magen tillåter).

 

Nu ska jag njuta av att det är fredag och chilla resten av eftermiddagen och kvällen. Vi får se vad som bjud på här hemma till middag. Ni kanske också får se tids nog, vem vet ;) Jag tycker ni också ska ta och ha en underbar fredagskväll och njuta så mycket ni bara kan. Denna fredagen kommer aldirg igen. Ta hand om er finisar ♥︎ Kärlek,

Annie

Poke bowl, FODMAP-anpassad

Hej!

Jag antar att ni inte heller ungått den senaste mattrenden Poke Bowl. För er som inte vet vad det är kan jag enkelt förklara det som sushi i en djup tallrik. Den ultimata rätten för mig alltså. Jag älskar sushi och att äta ur djupa skålar. Kan det bli bättre då? Nej! Efter att ha spanat in lite olika varianter på denna rätt insåg jag ganska snart att den, traditionellt, inte är helt FODMAP-vänlig. Något sådant har dock inte stoppat mig innan och stoppar mig absolut inte när jag - potensiellt, efter långt letande och misströstande - hittat en rätt värdig att koras till min nya favoriträtt.

Och, vänner, tro mig när jag säger att jag älskar detta. Rå fisk (låter kanske inte så upphetsande när en skriver det så, haha) tillsammans med sushiris, blandade knapriga grönsaker och - inte bara en, utan - TVÅ olika sorters dressingar. I'm in heaven. Detta är inte det klassiska receptet på Pke Bowl, utan den är lite Anniefierad. Förmodligen skulle jag älska en "äkta" poke bowl minst lika mycket, men detta är ett förstaklassigt substitut som dessutom är helt FODMAP-fritt och gör din mage glad. Hallelujah för Poke Bowl. Kommer göra så många sådana här i fortsättningen och utforska olika smakkombinationer och dressingar att ha i.

Min version av Poke Bowl FODMAP Edition hittar ni under bilden!

 

Recept för två bowls:

* Två portioner sushi-, gröt, eller jasminris

* 4 salladsblad

* 6 körsbärstomater

* En morot

* 4 cm gurka

* 50 g fetaost (1/3 paket)

* Inlagd ingefära (köpt eller egen, recept längre ner)

* En tonfiskfilé

Dressing #1:

* 2 msk japansk soja

* 2 msk olja

* 1/2 msk vatten

* 1 tsk limejuice

* 1 tsk sambal oelek

* 1 krm socker

Dressing #2:

* Laktosfri crème fraîche

* Majonnäs

* Ev lite vatten för lösare konsistens

* Citronjuice

* Salt, vitpeppar, socker

 

Gör så här:

Riset kan kokas dagen innan eftersom det ska vara kallt vid servering. Annars kokar du riset och kyler ner det innan du börjar med det andra. När riset är kallt rör du i en matsked av lagen till den inlagda ingefäran.

Blanda ihop dressingarna. Dressing #2 är upp till dig hur mycket/lite du vill ha av majonnäs vs crème fraîche och citron. Pröva dig fram!

Bryt av 4 salladsblad. Dela körsbärstomaterna i fyra delar. Skala moroten och gör långa, smala remsor med hjälp av skalaren. Hacka gurkan i små stavar. Tärna fetaosten. Skär till sist tonfisken i små tärningar. 

Inlagd ingefära: Du kan antingen köpa färdig eller göra enkelt själv. Skär ingefära i tunna bitar. Lägg i en kastrull och häll på en del vitvinsvinäger, en del socker och fem delar vatten (tex 1/2 dl vitvinsvinäger, 1/2 dl socker, 2,5 dl vatten). Koka upp och dra av från värmen. Låt dra i vattnet en stund och häll sedan i en glasburk. Förvara i kyl med lock.

Uppläggning: Börja med att lägga två salladsblad i varje skål. Dela upp riset i de två skålarna. Placera ut morotsremsor, gurkstavar, tomatbitar, ingefära och tonfisken på riset. Strö över fetaosten. Ringla över båda dressingarna och servera.

Åh, alltså, ja. Detta är så rätt. Jag har hittat hem. Har ni smakat Poke Bowl än? Är ni lika sålda som jag?

 

Ikväll ska jag testa min glassmaksin, äntligen! Väntar spänt, hoppas ni också gör det. Ni får en uppdatering om hur det gick när jag smakat tillräckligt mycket för att kunna utvärdera, hehe. Så länge får ni har en underbar kväll alliop! Ta hand om er ♥︎ Kärlek,

Annie

Glassmaskin inhandlad

God kväll!

Som rubriken lyder har jag nu fallit för frestelsen och köpt en glassmaskin. Jag är ju ett stort fan av glass i alla dess former, men med FODMAP som kosthållning finns det inte så mycket glass i butikerna jag kan äta. Som ni sett har jag gjort en del egen glass, men nu tänkte jag ta glassmakandet(?) till helt nya nivåer. I detta nu har jag rört ihop min första glassmet jag tänkte prova i maskinen. Den står just nu i kylen för att svalna och gotta till sig över natten. Imorgon kväll är det dags att testköra för första gången. Så taggad!

Ni som inte gillar glass kan vara lugna - jag kommer fortfarande driva en blogg med främst mat, inte glass, haha. Men lite variation är ju roligt tycker jag. Om ni har önskemål på någon speciell glass ni vill ha ett FODMAP-fritt recept på är det bara att hojta till! Eller ni kanske själva äger en glassmaskin och har tips och tricks hur den ska användas för bästa resultat? Eller världens godaste recept på glass? Kommentera och gör mig glad och rikare på erfarenheter och uppdrag!

Jag hann tyvärr inte ta en bild på den lilla glassmaskinen, jag var för ivrig med att sätta in den i frysen. Hoppas ni överlever. Hur som helst. Ha en fantastisk kväll nu hörrni och glöm inte ta hand om er. Det är ju trots allt lill-lördag, så varför inte njuta lite extra? Det ska jag göra. Vi hörs snart igen. Kärlek,

Annie

Morotssoppa med räkost och lax

Hej!

Så har ännu en dag snart gått på min sista semestervecka. Jag kan inte riktigt komma överens med vädergudarna om att detta är augustiväder. Solen kikar fram då och då och stundom är det ganska varmt, men skuggan är det iskallt. Men en ska väl inte klaga så länge det inte snöar. Då räknar jag inte hagel som snö (vilket vi fick för några dagar sedan).

Nu tänkte jag ju inte prata om vädret, utan ge er ett litet trevlig recept på soppa. Jag tror bestämt att jag tidigare nämnt att soppa är en doldis bland alla maträtter. Egentligen är det en perfekt höst- och vinterrätt, men när vädret är som det är (det vill säga typ 10°C och regn) passar soppa bra även i augusti. Denna gjorde jag till lunch för några dagar sedan till mig, mamma och pappa (därav är receptet för tre personer i beskrivningen) och den blev väldigt uppskattad! Vi fick nästan slicka ur grytan när vi ätit upp. Sen om det beror på att den var gudomligt god eller att jag gjorde för liten sats är en annan sak. Jag tror(hoppas) på det försnämnda.

Innan jag ger er receptet, som ni egentligen bara kan se om ni slutar läsa och scrollar förbi bilden, tänkte jag bara göra lite reklam för denna fantastiska soppa. Den kanske inte ser mycket ut för världen, men ack så fel intryck en bild kan ge. Eftersom morötter utgör grunden är den full av vitaminer och annat nyttigt morötter innehåller. Förutom det är laxen rik på livnödvändiga och supernyttiga fettsyror. Som grädde på moset är soppan helt FODMAP-fri. Glömde jag nämna smaken? Svingod. Vilken supersoppa! Testa den!

 

Recept för 3 personer:

* Två stora morötter

* Olja till stekning

* 4-5 dl vatten

* 1 dl laktosfri grädde

* 2 msk tomatpuré

* 1 msk hummerfond

* Salt, svart- och vitpeppar, socker, dill, kanel, paprika

* 2 laxfiléer á 125 g

* 2 msk räkost

 

Gör så här:

Skala och riv morötterna. Fräs i olja i en kastrull. Häll på 4 dl vatten, grädde, tomatpuré och hummerfond. Krydda och smaka av med salt, peppar, socker, paprikakrydda, dill och en liten doft kanel. Låt koka ihop ett par minuter.

Tärna laxen och ha i den i soppan. Låt puttra ett par minuter så att den blir klar. Ha i räkost någon minut innan servering, se till så att det inte kokar, då kan det skära sig! Rör runt så att osten löser upp sig. Smaka av en sista gång eftersom laxen stjäl en del salt. Servera med ett gott glutenfritt bröd.

Det går bra att mixa morötterna med en stavmixer innan ni lägger i laxen om ni vill ha en slät konsistens på soppan. Jag gillar dock tuggmotståndet de rivna morötterna ger. En smaksak!

 

Dags för att njuta sönder den här tisdagen och ta vara på varenda sekund av semsetern. Gör det ni också! Kärlek,

Annie