anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Marängtårta med passionscurd och hallon

Hej vänner!

Här kommer receptet på hela tårtan som jag nämnde i detta inlägg. Inspiration till denna är som sagt hämtad från Ica, men vi(jag och mamma) ändrade lite på ingredienserna och bakade egna bottnar. Så här får ni vår version av marängtårta med passionscurd och hallon. Jag fångade tårtbakning in action när pappa garnerar den. Roligt att få med båda föräldrarna i FODMAP-bakning. Receptet hittar ni under bilden!

 

Recept för tre bottnar:

* 6 st äggvitor

* 3 dl strösocker

* Ett par droppar citron

* En sats passionscurd

* 3 dl laktosfri vispgrädde

* Hallon till garnering

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 100-125°, gärna varmluft så att du kan köra alla bottnar samtidigt. Vispa äggvitor till en fast konsistens, droppa i lite citron (ett par droppar räcker). Tillsätt sockret medan du vispar. När det är färdigt ska du kunna hålla skålen uppochner utan att fluffet ramlar ut. Sprid ut smeten med hjälp av en slickepott på bakplåtspapper. Det ska bli tre runda bottnar, ca 25 cm diameter, drygt en cm tjocka. Om du har varmluftsugn kan du sätta in alla tre samtidigt (det krävs en plåt för varje botten). Beroende på hur kladdiga du vill ha dem kan de vara i ugenen i ca 1 - 1,5 h.

När bottnarna är klara och har svalnat ordentligt och är det dags att vispa grädden till önskad konsistens. När tårtan ska läggas ihop: börja med en botten, kleta sedan på hälften av passionscurden och ett lager grädde över det, sedan botten nr 2, det andra lagret passionscurd, botten nr 3 och till sist resten av grädden och garnera med hallon. Servera och ta emot allas komplimanger för världens godaste och FODMAP-fria marängtårta!

 

Tips: för att få runda bottnar - rita en cirkel på bakplåtspappret. Jag använde botten av en springform som mall.

Tips#2: lägg inte ihop tårtan förrän precis innan servering om du vill ha spröda bottnar. Det funkar jättebra att lägga ihop den ett par timmar innan, men då kommer grädden och curden att göra bottnarna lite mjuka(vilket i och för sig inte behöver vara något dåligt ;))

 

Hoppas ni alla har en underbar fredag och att kvällen blir minst lika bra. Njut av helgen nu! Kärlek i massor,

Annie

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas