anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

FODMAP-fri köttfärsås

Hej mina fina!

Här kommer alltså min version av Spaghetti Bolognese, eller spaghetti med köttfärssås som det heter i vardagligt tal. Passade på att göra en ordentligt sats för att bunkra upp med lite matlådor, vilket jag starkt rekommenderar. Ett tips är att frysa in små burkar med en portion köttfärssås i varje istället för att frysa in färdiga portioner tillsammans med pasta. Dessa små köttfärssåsportioner kan du sedan ha till exempel på varma mackor, crépes, någon annan pasta, ris eller något helt annat. 

Servera alltid toppad med ost. Ost gör allting bättre, tänk på det.

Ungefär så här ska den se ut när den har kokat ihop och slutat vara vattnig. Jag hade tyvärr inte så mycket tid jag hade önskat så min fick bara puttra i ca 40 minuter. Har du tid: låt den puttra läääänge. Gärna ett par timmar.

 

Recept för typ fem portioner:

* Olivolja till stekning (snåla inte)

* 1/2 gul lök

* 1 stor morot

* 400 g nötfärs

* 3 msk tomatpuré

* 800 ml (2x400 ml) krossade tomater

* 2 dl vatten

* Ev en skvätt vin (vitt eller rött efter smak)

* Ev en skvätt laktosfri grädde

* Salt, svart- och vitpeppar, oregano, kanel, socker

 

Gör så här:

Skär en lök i stora bitar och fräs i olivolja en stund. Plocka bort lökbitarna och ha kvar oljan i pannan som nu har dragit åt sig lite smak från löken. Riv moroten och lägg i pannan. Bryn köttfärsen samtidigt. När köttfärsen blivit brun, klicka på tomatpuré och häll på de krossade tomaterna (jag hade en burk med krossade och en med hela tomater och jag klippte lite när jag hällde i dem i pannan). Jag hade även i en skvätt rödvin och en msk vispgrädde för extra smak, men det är inget måste! Krydda ordentligt. Låt hela härligheten puttra i minst 30 min, gärna längre, eller tills den inte är vattnig längre utan fått en härlig krämig konsistens. Smaka av med salt, peppar och socker innan du anser dig vara färdig.

Servera till nykokt glutenfri spaghetti (al dente!!) och riv över ost. Jag hade tyvärr ingen parmesan hemma, så det fick bli Port salut och det funkade bra det med ;) Sallad är överskattat enligt italienarna, så här är det endast ett stort lass pasta som ska förtärs till lunch eller middag. Smaklig måltid!

P.S. Ju större sats köttfärsås du gör, desto godare blir den. Se till att bunkra upp med matlådor! D.S.

 

Hoppas ni har haft en underbar dag! Ta hand om er ♥︎ Kärlek,

Annie

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas