anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Bästa receptet på gröt

Hej finisar ♥︎

Just nu är jag inne i en sån period när jag äter gröt varje morgon. Det är inte många som tror mig, men jag älskar verkligen gröt. På kvällarna när jag ska sova längtar jag efter morgongröten, tänker på vad jag ska smaksätta med och föreställer mig den lena konsistensen och den fantastiska smaken... Haha, det kanske låter konstigt, men det är sant. Min teori är att de som säger att de inte gillar gröt inte har smakat den perfekta kompositionen. Oftast har de bara smakat "vanlig" havregrynsgröt kokt på vatten och lite salt. I så fall förstår varför de inte höjer gröten till skyarna som jag. 

 

I alla fall, detta är mitt standardrecept på gröt för tillfället. Återinförde havregryn ganska fort, och det funkar för mig. Annars är det ett begränsat livsmedel om ni äter enligt FODMAP. Har dock hört att de flestar klarar av havregrynsgröt på morgonen, vilket jag verkligen saknade under elimineringsfasen. Ni som också älskar gröt, eller ni som tror att ni inte gör det, testa gärna svänga ihop detta recept!

 

 

Ingredienser:

* 1 msk chiafrö

* 1 dl (knappt) havregryn

* 1 krm psylliumfröskal

* 1 dl mjölk

* 1/3 mosad banan

* 1 msk jordnötssmör

* Blåbär

* 1/2 tsk sesamfrö eller linfrö

* 1 tsk solrosfrö eller pumpakärnor

* En nypa salt

* 1 tsk kokosolja

* Mjölk och/eller vatten

* Kanel

 

Gör så här:

Kvällen innan: Lägg 1 msk chiafrö, 1 dl (knappt) havregryn, 1 krm psylliumfröskal i en stor mugg eller skål och häll på typ 1 dl mjölk. Rör om ett par gånger så att det inte klumpar sig. Sov gott.

Morgonen: Blanda i â…“  mosad banan, 1 msk jordnötssmör, ett par blåbär, ½ tsk sesamfrö/linfrö, 1 tsk solrosfrö/pumpakärnor, en nypa salt och 1 tsk kokosolja. Häll i mer mjölk eller vatten så att det inte är en helt mättad lösning för det kommer suga åt sig lite när det värms. Blanda ordentligt och ställ in i micron på högsta effekt tills det börjar resa sig (ca 1- 3 minuter beroende på micro). Strö över kanel och blanda runt. Låt svälla en halv minut och njut sedan av en superfrukost.

 

Just hur mycket vätska  en ska använda har jag inte mätt exakt, men det får en testa sig fram till vad som blir bäst konsistens. Alla vill ju ha gröten olika fast, så det är bara att experimentera! 

 

 

Vad har ni helst på eller i gröten? Kom gärna med tips och förslag! :)

 

Ha en fin dag ♥︎ Kärlek,

Annie

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas