anniesfodmap - recept och pepp om IBS och FODMAP

Hemmagjord sushi

God kväll vänner!

Så var det fredag igen, och inte vilken fredag som helst, utan fredagen innan valborgshelgen. Imorgon väntas firande, i alla fall här. Ska ni hitta på något speciellt? När jag var yngre var vi alltid i sommarstugan och på valborgsmässoaftonskvällen samlades massa människor och tittade på en jättestor majbrasa. Nu för tiden, som den student en är, blir det tyvärr ingen brasa utan dagen ägnas till att umgås med vänner och ha en riktigt skön dag. Tyvärr verkar inte vädret vara med oss i år, så grillning blir det nog inte. Men det är ju sällskapet som är det viktigaste!

Nu ska jag inte prata bort detta om Valborg, utan komma dit jag tänkte med det här inlägget. Jag har nämligen för första gången i mitt gjort sushi helt själv. Jag har tidigare hjälpt till att göra det när jag bodde i samma korridor som en tjej från Japan. Då använde vi riktigt suhiris som hennes föräldrar hade skickat från Japan, och vi hade även noriark och bambumattor att rulla med. Hemma hos mig blev blev det inte riktigt så högklassigt, men i ärlighetens namn blev det faktiskt nästan precis lika gott. Jag besparade mig pengarna och besväret att göra maki (rullar) och gjorde endast nori-sushi (riskuddarna med lax eller något annat på). De kanske inte blev världens vackraste sushi, men smaken var det absolut inget fel på kan jag lova. Plus att det är helt FODMAP-fritt. Testa själva!

Sushiris:

* 1 dl grötris

* 3 dl vatten

* 1 krm salt

* En sats sushivinäger (se nedan)

Sushivinäger:

* 2,5 tsk strösocker

* 1 tsk vitvinsvinäger

* 3 tsk vatten

* 1 krm salt

Nigiri och tillbehör:

* 1 laxfilé (måste varit fryst i minst två dygn)

* 1 surimistick

* 7 cm gurka

Inlagda ingefärsmorötter

* Sesamfrön

* Japansk sojasås

 

Tips: Jag har använt grötris istället för sushiris. Det är mycket billigare men funkar lika bra!

Tips2: Jag har använt vanlig vitvinsvinäger istället för risvinäger. Det går att köpa helt färdig sushivinäger, blanda en egen med risvinäger, balsamvinäger eller vitvinsvinäger. Det enda som man behöver ändra är förhållandet vatten-vinäger och eventuellt avväga med mer eller mindre socker.

Gör så här:

Koka riset enligt användningarna på förpackningen, men använd lite mindre vatten än vad som anges. Blanda alla ingredienser till sushivinäger i en annan gryta och värm försiktigt tills sockret och saltet löst upp sig. Det ska inte koka! Låt allt svalna. Blanda ris och sushivinägern och låt bli kallt i kylskåp.

Hacka gurka och surimisticks som ni vill ha det, jag gjorde gurkan till dippstavar och surimin till små slantar. Skär laxfilén till små platta bitar som går att lägga på risbollarna som äkta nigiri.

När riset är svalt kan du börja göra små bollar. Blöt händerna och pressa riset till lagom stora bollar. Jag använde en hand och en sked för att göra dem så runda som möjligt. Lägg en laxbit på varje boll och strö över lite sesamfrön som dekoration.

Servera till ingefärsmorötter eller inlagd ingefära (köpt eller hemmagjord) och äkta japansk soja (inte kinesisk!).

 

Ikväll ska vi vila upp oss så att vi orkar att vara på topp hela dagen imorgon. Ni andra studenter förstår. Till alla där ute: ha en underbar fredagskväll! Ta hand om er och njut av helgens fester, ledighet eller vad den nu bjuder just er på. Mycket kärlek från mig,

Annie

Varm dryck med hallon och kokosolja

Hej!

Har ni haft en bra dag, trots det tråkiga vädret? Här har hela dagen gått åt uppsatsskrivande. Visst är det lite segt att sitta inomhus och skriva dagarna i ända, men idag har vi haft ett riktigt flow och fått ihop ganska många sidor juridisk analys. Efter en hel dag av hårt hjärnarbete är det alltid skönt att få komma hem, slappna av och äta. Det är inte alltid jag orkar laga någon ordentlig middag, men ibland kan kreativiteten och hungern kicka igång min matlagningsglada ådra. Igår var en sådan typisk dag, och idag var det halvbra. Dessa recept kommer förmodligen upp imorgon och till helgen när jag bearbetat recept och bilder. 

Ikväll bjuder jag på en varm och god FODMAP-fri dryck. Hade redan druckit två koppar te idag, så jag var sugen på något annat till middagen. Det har blivit lite av en vana att dricka te eller något annat varmt på kvällarna. Älskar verkligen att dricka varma drycker! Häller i mig flera koppar om dagen. Ikväll fick det bli en varm och len dryck gjord på lite laktosfri mjölk, kokande vatten, ett par hallon och en sked kokosolja. En liten hälsokick så där på kvällskvisten. Receptet hittar ni under bilden!

Ingredienser:

* 1/2 dl mjölk

* 3 hallon (frysta går bra)

* 1 tsk kokosolja

*Kokande vatten

 

Gör så här:

Häll mjölk och hallon i en mugg och värm i micron i typ 20 sekunder. Koka vatten i en vattenkokare eller på spisen under tiden. När vattnet kokat upp fyller du upp muggen med vattnet. Rör i en sked kokosolja. Låt svalna tills det är drickbart, rör om och njut!

 

Ni som också kör enligt FODMAP, vad dricker ni när ni är sugna på något varmt? Eller kallt med för den delen! Tycker det kan vara lite svårt när både kaffe och varm choklad går bort. Även svart och grönt te ska ju uteslutas. Kom gärna med tips! :)

Hoppas ni får en superfin kväll allihop ♥︎ Tagga fredag imorgon! Kram,

Annie

Nyttig banan- och kiwiglass

Hej hej!

Så var det lill-lördag igen och dags att festa till det lite extra. Varje tillfälle som ges att fira, eller hur? Varför inte slänga ihop en frisk och krämig glass att mumsa på efter middagen? Denna gröna dröm innehåller bara två ingredienser: banan och kiwi. Det enda som krävs är lite förberedelse genom att skära ner dem och frysa in dem ett par timmar. Om ni gör det nu kommer det vara perfekt konsistens till kvällsfikat. Även om det inte blir av att ni gör en glass av det ikväll kan ni göra det någon annan dag när de ändå är frysta. Eller kanske använda det i en smoothie? Eller ha det i frukostyoghurten. Ja, ni fattar. Bara gå och frys in frukterna. Banan-baserad fruktglass är ett fantastiskt påhitt. Går att variera med massa andra frukter eller bär. Testa dig fram! Det går superfort, är supernyttigt, supergott och helt FODMAP-fritt! Finns alltså ingen anledning att låta bli. Recept följer nedan.

Recept för en portion:

* 1 banan 

* 2 kiwifrukter

 

Gör så här:

Skär banan och kiwi i bitar och frys in i ett par timmar. Lägg de frysta bitarna i en skål och stavmixa, eller kör i en mixer. Beroende på hur genomfrusna frukterna är kan du behöva tillsätta lite mjölk för att det inte ska vara en för fast massa. Mixa till en len och krämig glass. Jag toppade med krossade rispuffskex som vi köpte i Italien, men det går såklart att toppa med vad som helst.

 

Se till att njuta ordentligt av denna lill-lördagskväll, den kommer aldrig igen. Själv har jag lagat en festlig måltid som kommer upp på bloggen inom kort. Det vil ni inte missa, jag lovar. Till dess - ha det underbart fina ni, det är ni värda! Kärlek,

Annie

FODMAP-fri köttfärsås

Hej mina fina!

Här kommer alltså min version av Spaghetti Bolognese, eller spaghetti med köttfärssås som det heter i vardagligt tal. Passade på att göra en ordentligt sats för att bunkra upp med lite matlådor, vilket jag starkt rekommenderar. Ett tips är att frysa in små burkar med en portion köttfärssås i varje istället för att frysa in färdiga portioner tillsammans med pasta. Dessa små köttfärssåsportioner kan du sedan ha till exempel på varma mackor, crépes, någon annan pasta, ris eller något helt annat. 

Servera alltid toppad med ost. Ost gör allting bättre, tänk på det.

Ungefär så här ska den se ut när den har kokat ihop och slutat vara vattnig. Jag hade tyvärr inte så mycket tid jag hade önskat så min fick bara puttra i ca 40 minuter. Har du tid: låt den puttra läääänge. Gärna ett par timmar.

 

Recept för typ fem portioner:

* Olivolja till stekning (snåla inte)

* 1/2 gul lök

* 1 stor morot

* 400 g nötfärs

* 3 msk tomatpuré

* 800 ml (2x400 ml) krossade tomater

* 2 dl vatten

* Ev en skvätt vin (vitt eller rött efter smak)

* Ev en skvätt laktosfri grädde

* Salt, svart- och vitpeppar, oregano, kanel, socker

 

Gör så här:

Skär en lök i stora bitar och fräs i olivolja en stund. Plocka bort lökbitarna och ha kvar oljan i pannan som nu har dragit åt sig lite smak från löken. Riv moroten och lägg i pannan. Bryn köttfärsen samtidigt. När köttfärsen blivit brun, klicka på tomatpuré och häll på de krossade tomaterna (jag hade en burk med krossade och en med hela tomater och jag klippte lite när jag hällde i dem i pannan). Jag hade även i en skvätt rödvin och en msk vispgrädde för extra smak, men det är inget måste! Krydda ordentligt. Låt hela härligheten puttra i minst 30 min, gärna längre, eller tills den inte är vattnig längre utan fått en härlig krämig konsistens. Smaka av med salt, peppar och socker innan du anser dig vara färdig.

Servera till nykokt glutenfri spaghetti (al dente!!) och riv över ost. Jag hade tyvärr ingen parmesan hemma, så det fick bli Port salut och det funkade bra det med ;) Sallad är överskattat enligt italienarna, så här är det endast ett stort lass pasta som ska förtärs till lunch eller middag. Smaklig måltid!

P.S. Ju större sats köttfärsås du gör, desto godare blir den. Se till att bunkra upp med matlådor! D.S.

 

Hoppas ni har haft en underbar dag! Ta hand om er ♥︎ Kärlek,

Annie

Första rätten lagad

Hej vänner!

Har precis lagat och ätit upp den första italiensk-inspirerade FODMAP-fria rätten jag jag utlovat. Vad det är och hur man går tillväga för att tillreda den får ni se imorgon. Kan ge er en ledtråd: det första en får upp i huvudet när man tänker på italiensk mat, och det inte handlar om pizza. En klassiker även i de svenska köken, älskat av (nästan) alla. Dock innehåller denna rätt FODMAPs, vilket gör att vi som äter enligt det inte alls äter det lika ofta. I alla fall är det så för mig. Testade att göra en hel FODMAP-fri variant och det gick precis lika bra som den "vanliga". Riktigt gott blev det dessutom, även utan lök och andra FODMAPs som brukar blandas i. Antar att ni vet vilken rätt jag pratar om. Ni som inte lyckats lista ut det får en sneak peek, bara för att jag inte kan hålla mig. 

Mmmm. Detta är alltså vad ni kan förvänta er av mig imorgon. Recept på typ det bästa som finns, helt enligt FODMAP. Woho!

 

Nu ska jag skriva upp och snygga till receptet, föra över bilderna och sammanställa ett dugligt blogginlägg. Hoppas ni har en superbra måndag allihop! Vi ses imorgon ♥︎ kram,

Annie

Tillbaka i Sverige med ny inspiration

Hej!

Ursäkta den dåliga uppdateringen på senaste tiden, det är nämligen så att jag har varit bortrest den senaste veckan. Skoltrött och suktande efter sol begav jag mig till Italien och Rom för en minisemester. De senaste inläggen har alltså varit förinställda, men nu blir det ändring på det! 

Vid en första tanke att åka till Italien, som ju är pasta och pizzornas land, och äta enligt FODMAP låter kanske inte som den bästa idén. Faktum är att en förvånansvärt stor del av italienarna är glutenintoleranta, vilket medför att nästan alla restauranger har glutenfri pasta och pizza! Lycka! Sedan har såserna med all säkerhet både innehållit det ena och det andra som inte går hand-i-hand med en kostplan enligt FODMAP, men att utesluta en så stor källa som gluten när man äter en pastarätt är en vinst i sig. Till och med på hotellet fick jag glutenfri frukost. Även om allt, och då menar jag allt, var fruktansvärt sött och sockrigt var jag ändå glad att kunna äta en glutenfri frukost (förutom de gigantiska croissanterna vi fick varje morgon). Jag lyckades dock inte förklara att jag även ville ha laktosfri yoghurt, så det fick jag köpa själv bredvid, men det var ju ingen fara.

Nu, efter ett antal restaurangbesök, har jag samlat inspiration till recept jag ska försöka göra FODMAP-vänliga. Det italienska köket kommer vara utgångspunkten, men eftersom jag är helt ny på det området blir det förmodligen med en stor touch av Annie. Hoppas ni är taggade på lite italienskt, det är jag!

Här är en extremt grynig bild på vår frukost som serverades på rummet varje morgon. Yoghurten var söt, juicen var söt, kakorna var söta, croissanterna var söta och till detta fick vi två påsar med socker till varje kopp kaffe/te plus hur många små-förpackningar som helst med honung, nutella och sylt. Det var ovant att äta så mycket söta saker till frukost, och ärligt var det riktigt gott med havregrynsgröt(utan socker) i morse, haha.

 

Hoppas ni har haft en underbar vecka allihop. Idag ska jag vila upp mig och planera nästa veckas matupplägg. Har förhoppningsvis tid i början av veckan till lite experiment i köket, sedan får vi se vad det blir av det. Tack för att ni står ut och väntar! Ta hand om er ♥︎ Kärlek,

Annie

Vit chokladmousse med tomteskum och passionsfrukt

Hej finisar!

Vill tipsa er om en annorlunda, men supergod, dessert jag experimenterade fram för ett litet tag sedan. I ärlighetens namn belv jag halvtvingad att komponera ihop en FODMAP-fri (förutom det höga sockerinnehållet) dessert av min pojkvän när han föräldrar skulle komma och hälsa på. Eftersom han inte är lika insatt som jag när det gäller FODMAP fick jag uppdraget att komma på en dessert när vi var på ICA. Så här löd uppmaningen: "Vi borde göra en dessert till mina föräldrar. Jag har passionsfrukter hemma."

Min snabba tankeverksamhet sa mig att vitchokladmousse är det ultimata att ha till passionsfrukt. Sedan gjorde jag den lite mer Annie genom att addera skumtomtar och använda choklad med crisp, men det är såklart inte nödvändigt. Receptet följer nedan! (Ber om ursäkt för den kassa bilden. Den är tagen med mobilkamera i dåligt ljus, samtidigt som svärföräldrarna ville smaka. Inga bra förutsättningar.)

Recept för 4-5 portioner:

* 3 dl laktosfri vispgrädde

* 1 dl laktosfri créme fraiche 

* 2 tsk vaniljsocker

* 100 g laktosfri vit choklad (med crisp)

* 6 st tomteskum

* 3 st passionsfrukter

Minimaränger 

 

Gör så här:

Vispa grädden ganska hårt, tillsätt vaniljsockret. Rör i creme frasichen.

Smält den vita chokladen och skumtomtarna, antingen i micrion eller i vattenbad.

Vänd ner den smälta chokladen i grädden och rör så att allt blandar sig. Klicka upp i små glas och ställ in i kylen i minst 1 h. Innan servering toppar du med passionsfrukt och minimaränger.

 

Ha en fin kväll vänner! Kärlek,

Annie

 

Bästa receptet på gröt

Hej finisar ♥︎

Just nu är jag inne i en sån period när jag äter gröt varje morgon. Det är inte många som tror mig, men jag älskar verkligen gröt. På kvällarna när jag ska sova längtar jag efter morgongröten, tänker på vad jag ska smaksätta med och föreställer mig den lena konsistensen och den fantastiska smaken... Haha, det kanske låter konstigt, men det är sant. Min teori är att de som säger att de inte gillar gröt inte har smakat den perfekta kompositionen. Oftast har de bara smakat "vanlig" havregrynsgröt kokt på vatten och lite salt. I så fall förstår varför de inte höjer gröten till skyarna som jag. 

 

I alla fall, detta är mitt standardrecept på gröt för tillfället. Återinförde havregryn ganska fort, och det funkar för mig. Annars är det ett begränsat livsmedel om ni äter enligt FODMAP. Har dock hört att de flestar klarar av havregrynsgröt på morgonen, vilket jag verkligen saknade under elimineringsfasen. Ni som också älskar gröt, eller ni som tror att ni inte gör det, testa gärna svänga ihop detta recept!

 

 

Ingredienser:

* 1 msk chiafrö

* 1 dl (knappt) havregryn

* 1 krm psylliumfröskal

* 1 dl mjölk

* 1/3 mosad banan

* 1 msk jordnötssmör

* Blåbär

* 1/2 tsk sesamfrö eller linfrö

* 1 tsk solrosfrö eller pumpakärnor

* En nypa salt

* 1 tsk kokosolja

* Mjölk och/eller vatten

* Kanel

 

Gör så här:

Kvällen innan: Lägg 1 msk chiafrö, 1 dl (knappt) havregryn, 1 krm psylliumfröskal i en stor mugg eller skål och häll på typ 1 dl mjölk. Rör om ett par gånger så att det inte klumpar sig. Sov gott.

Morgonen: Blanda i  mosad banan, 1 msk jordnötssmör, ett par blåbär, ½ tsk sesamfrö/linfrö, 1 tsk solrosfrö/pumpakärnor, en nypa salt och 1 tsk kokosolja. Häll i mer mjölk eller vatten så att det inte är en helt mättad lösning för det kommer suga åt sig lite när det värms. Blanda ordentligt och ställ in i micron på högsta effekt tills det börjar resa sig (ca 1- 3 minuter beroende på micro). Strö över kanel och blanda runt. Låt svälla en halv minut och njut sedan av en superfrukost.

 

Just hur mycket vätska  en ska använda har jag inte mätt exakt, men det får en testa sig fram till vad som blir bäst konsistens. Alla vill ju ha gröten olika fast, så det är bara att experimentera! 

 

 

Vad har ni helst på eller i gröten? Kom gärna med tips och förslag! :)

 

Ha en fin dag ♥︎ Kärlek,

Annie

Spenatomelett

God kväll mina fina!

Minns ni omeletten jag gjorde häromdagen? Gjorde en till idag, men med en liten tvist. Egentligen inget storslaget, men jag la i två bollar hackad spenat tillsammans med paprikan och stekte i olivolja. Sedan gjorde jag precis som förra gången. Som jag sa innan, omelett går verkligen att variera i all oändlighet! Den här blev mer matig och full med (ännu mer) vitaminer tack vare spenaten!

Jag vet att detta inte är ett superavancerat eller storslaget recept, ville egentligen bara visa hur enkelt det är att variera omeletten. Du kan steka andra grönsaker istället för paprika, till exempel tomat, zucchini, morötter eller aubergine. Sedan finns det tusen olika röror att servera till. Kanske något ni vill ha tips på i framtiden? 

Så här såg min smaskiga FODMAP-fria omelett ut! Älskar när osten smälter och blir så där seg... Mmm. 

 

Hoppas ni har en fin söndagskväll allihop ♥︎ Kärlek från mig,

Annie

Lördagsmys

Hej finisar!

Lördag igen och halvvägs genom ännu en helg. Det är riktigt tråkigt väder i Linköping idag, så det ser ut att bli en lat dag idag. Måste dock ta mig till affären för att handla något att laga ikväll. Vad det blir är dock ännu oklart. Vi får se vad som finns att erbjudas i affären helt enkelt! Brukar alltid planera långt i för väg ungefär vad jag ska laga på kvällen, men idag har jag verkligen ingen aning vad det ska bli. Har ni något roligt planerat? Mat eller inte, här kommer det bli en lugnt kväll hemma, vilket känns riktigt skönt. 

Tänkte tipsa lite om lördagsmat för er som inte heller planerat mat inför ikväll. Något som alltid går hem är hemmagjorda hamburgare med egen dressing, det går att variera i all oändlighet och utforma så att alla får sin drömburgare precis som man vill ha den!

Om man inte vill pilla för mycket, utan kanske äta någon finare köttbit är min FODMAP-fria potatisgratäng ett tips att ha till. En kan nästan säga att det är en version av ugnsbakad potatis och sås, fast med allt i ett och mycket godare (och lyxigare)! 

Den som är sugen på något mer exotiskt och har lite tid över är det självklara valet skaldjurspaella. Jag-älskar-det. För er som fortfarande inte testat: GÖR DET! Kanske ska göra det själv ikväll...

 

Ha en underbar lördag mina vänner, ta hand om er! Kramar,

Annie

Omelett med ost och paprika

Hej allihop!

Måste börja med att be om ursäkt för frånvaron. Jag har haft så mycket att göra de senaste dagarna, framförallt skrivit på kandidatuppsatsen. Mitt i allt har jag fyllt år, vilket också tar tid med firanden och bjudningar. Nu är dock dessa hektiska dagar över, vilket betyder mer tid för bloggen. Woho!

Jag var och handlade nyligen och köpte ett storpack med ägg. När jag kom hem märkte jag att jag redan hade massa ägg i kylen, vilket i och för sig inte gjorde något eftersom ägg både är gott, nyttigt och håller länge. Tänkte dock att jag kunde passa på att göra något äggbaserat nu när jag har tonvis med ägg i kylen, så idag fick det bli omelett! Omelett kan göras på hur många olika sätt som helst och går att variera i all oändlighet, samtidigt som det är riktigt bra mat. Plus att det går superfort. Samt att det är helt FODMAP-fritt. Fantastisk mat helt enkelt!

Ingredienser:

* 1/4 paprika (gärna olika sorter)

* 1 msk olivolja till stekning

* 2 ägg

* 1/2 dl mjölk

* Salt, svart- och vitpeppar

* Några skivor av din favoritost

 

Gör så här:

Skär paprikan i bitar och fräs i olivolja i en stekpanna. Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor i en bunke. Häll över äggsmeten när paprikorna mjuknat lite och vrid ner plattan till ungefär hälften av värmen. Rör inte om i pannan! Hyvla några skivor ost över och låt smälta på omeletten. När ytan NÄSTAN har stelnat viker du omeletten dubbel. Tippa över på en tallrik och servera till en sallad. Njut!

 

Skönt med fredag igen! Idag tar jag helg på riktigt för första gången på väääldigt länge, haha. Har inga speciella planer, och det känns så skönt. Hoppas ni får en underbar fredag och att ni också får ta helg och vila upp er ordentligt. Kram på er,

Annie

Vårens första glass

Hej!

Kandidatskrivande fortskrider dagarna i ända. Idag var himlen helt klarblå och vi var rörande överens om att det absolut inte var optimalt uppsatsväder. Efter lunch bestämde vi oss därför för att cykla och köpa glass och avnjuta den på en bänk ute i solen. Det var vårens första glass (pinnglass utomhus) och det var så sjukt härligt! Jag köpte Solero Red Berries som är ny för i sommar och ja, den innehåller laktos, så jag var lite nervös för hur magen skulle reagera. Hittills har det gått bra och det var ungefär fem timmar sedan jag åt den nu, så vi får väl se om jag märker något senare eller en glass rent av funkar för mig. Hoppas! Det var i alla fall ett riktigt värt avbrott från inomhusarbetet, men det var inte lika roligt att gå in efter glasspausen för att fortsätta skriva.

Hur har ni tagit vara på denna underbara dag? Ni kanske också varit tvingande till inomhussysslor, eller inte avgudar solen lika mycket som jag, haha. I vilket fall hoppas jag att ni har haft en fantastisk dag och att kvällen blir minst lika bra. Kärlek från mig,

Annie

Smoothie med hallon, apelsin och passionsfrukt

God kväll allihop!

Ursäkta den dåliga uppdateringen på bloggen för tillfället, men jag är verkligen fullt upp just nu. Kandidatuppsatsen jobbas på dagarna långa, och runt det ska en hinna laga mat, vara social, röra på sig och sova. Sova och äta är de jag prioriterar högst, och det är ungefär det som hinns med nu. Är helt borta vad gäller veckodagarna och trodde att det var måndag igår, men det var ju lördag och det betyder att det är söndag idag, vilket i sin tur betyder att det är måndag imorgon. Haha, inte konstigt att en tappar bort sig tidsmässigt när kl 8 gäller varje morgon. Längtar tills uppsatsen är inskickad och jag kan börja laga mat och leverera fler FODMAP-recept till er. Till dess får ni små recept på sånt jag hinner(och orkar) göra. Håll till godo!

Här får ni i alla fall ett supergott recept på en smoothie jag gjorde här om dagen. Den är söt, syrlig och FODMAP-fri. Helt perfekt helt enkelt!

Recept för ett glas:

* 1/2 (fryst) banan

* 1/2 dl hallon

* 1/2 apelsin

* 1 msk passionscurd eller en passionsfrukt + citronjucie

* Några droppar limejuice

* Is

* Vatten eller fruktjuice

 

Gör så här:

Mixa allt och tillsätt vatten eller juice till önskad konsistens. Häll upp i en glas och njuuuut!

 

Hoppas ni har haft en riktigt fin helg allihop 

 

 

Kokosfluff med passionscurd och hallon

Hej!

Då var det fredag ingen, och helgen är på ingång. Det brukar innebära ledighet och sena hemmakvällar, men denna helgen kommer ägnas åt uppsatsskrivande för min del. Det spelar ingen roll att det är lördag imorgon (vilket egentligen innebär sovmorgon), klockan 8 ska vi vara igång. Vi har pressat schema och måste ihop typ 80% av kandidatuppsatsen på drygt en vecka (inklusive helger), så det finns ingen tid att förlora! Vi, det vill säga jag och min uppsatspartner, har lagt upp en tidsplan för när de olika delarna i uppsatsen bör vara klara och lagt in något roligt nästan varje dag (typ ta en lyxfika, luncha ute osv). Tyvärr blir både matvanor, träning och bloggen lidande när hela dagarna går åt till skrivande. Men jag tänker på den dagen vi lämnar in den. Vilken frihet! Och tänk att då har jag snart en kandidat i affärsjuridik! Shit alltså, trodde aldrig den tiden skulle komma, men så gick det så fort att ta sig dit.

Okej, nu ska jag inte prata om mitt uppsatsskrivande, utan tänkte ge er ett förslag på en fantastiskt god, FODMAP-anpassad dessert ni kan njuta av till helgen. Denna skönhet är både frisk, krämig och helt tillåten enligt FODMAP. Perfekt att bjuda på, den ser så mycket mer avancerad ut än vad den är. Och för att inte tala om smaken. Sött och syrligt i en underbar komination. Behöver inte säga något mer, bara testa!

 

Recept för en portion (lika bra att dubbla direkt, du kommer vilka äta fler):

* Två msk vispad kokosgrädde

* En msk laktosfri kvarg (naturell)

* 1,5 msk passionscurd

* Hallon

Minimaränger

 

Gör så här:

Blanda försiktigt vispad kokosgrädde och kvarg till ett jämnt fluff. Värva fluffet och passionscurd i ett fancy glas och toppa med minimaränger och hallon. Njut av denna enkla, FODMAP-fria och SJUKT GODA dessert!

 

Hur man vispar kokosgrädde: Ställ en burk kokosmjölk (inte light), en skål och visparna i en elvisp i kylen. Kokosmjölken måste hinna bli helt genomkyld, så om du inte har jättemycket tid kan du lägga den i frysen, se upp bara så den inte fryser! Öppna kokosmjölken och gröp ur det hårda med en sked och lägg i skålen. Inget rinnande får komma med. Vispa det hårda med elvisp tills det blivit ett fluff. Förvara i kylen med plastfolie över om du inte använder det direkt.

 

Ha en underbar helg nu finingar ♥︎ Kram,

Annie

Att må bra i vardagen

Hej finisar!

Hur mår ni? Min IBS är för tillfället lite jobbig, men på bättringsvägen. Den senaste månaden har det inte varit speciellt bra, jag har inte riktigt kommit in i bra matvanor sedan vi var i London, vilket märks på magen. Jag har haft en del ont och varit svullen och mått dåligt till och från. Det märks så tydligt när man "fuskar" med maten, eller bara äter oregelbundet och stressar i sig mat. Men nu de senaste dagarna känns det som att det börjar bli bättre! Jag har börjat äta havregrynsgröt (inte för mycket havregryn på en gång dock) och det känns faktiskt riktigt bra för magen. Det är inte det som ställer till det just nu, det har blivit alldeles för mycket socker i maten och efterrätter och en del andra avsteg som framförallt innehållit laktos. Förmodligen är jag känslig inte bara för de sockerarter FODMAP innehåller, utan även vanligt socker när det blir för mycket, vilket inte är så konstigt egentligen (eller förvånande). Men som den före detta sockerberoende jag är (eller kanske inte ens "före detta") faller jag tillbaka då och då och kan inte motstå glass (dock laktosfri), eller smågodis när jag har det framför mig. Ibland går det liksom inte. Jag antar att vissa av er känner igen det? Blir så trött på mig själv ibland. Hur många gånger har jag inte tänkt "nu får det bli ändring, inget mer socker för mig". Massa gånger. Hur många gånger har jag klarat det då? Inte i närheten av lika många.

En av mina många svagheter. Sjukt goda men fulla med socker, tyvärr.

 

Ni andra med IBS, hur klarar ni vardagen? Om ni blir bjudna på mat, eller bara inte ska vara hemma? Jag tycker det är svårt, det finns så få saker att äta (som magen tycker om) när man är på språng. Ge mig era tips, både vad ni gör på borta- och hemmaplan! 

Hoppas ni har en bra torsdag allihop ♥︎ Kärlek och kramar,

Annie